Dostupni linkovi

Muškarcima 21. stoljeće donosi tešku depresiju


Ilustracija
Trenutačno žene imaju gotovo dvostruko veći rizik da tijekom života pate od teške depresije, no to bi se uskoro moglo promjeniti. Naime, muškarci u zapadnim zemljama, posebno oni s niskom razinom obrazovanja, suočit će se s velikim teškoćama u 21. stoljeću.

Društvene i gospodarske promjene mogu dovesti u opasnost od depresije sve više muškaraca u zapadnim zemljama, upozoravaju znanstvenici.

''Muškarci u zapadnim zemljama, posebno oni s niskom razinom obrazovanja, suočit će se s velikim teškoćama u 21. stoljeću. U prosjeku, muškarcima može biti teža prilagodba ulozi u domaćinstvu nego ženama prilagodba radnoj ulozi'', napisali su autori uvodnika u ožujskom broju časopisa British Journal of Psychiatry.

Trenutačno, žene imaju gotovo dvostruko veći rizik da tijekom životnog vijeka pate od teške depresije, iako se potpunosti ne razumije zašto.

Budući trendovi koji bi mogli promijeniti taj omjer uključuju i manje prilika za zapošljavanje za muškarce koji više neće zarađivati bolje od svojih partnerica. Kako se sužavaju njihove opcije oko radnih mjesta, muškarci će početi preuzimati sve veću ulogu skrbnika u kući - što je uloga tradicionalno povezana sa ženama.
XS
SM
MD
LG