Dostupni linkovi

Muškarac prohodao nakon uspješne transplantacije kičmene moždine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tretman koji je objavljen u ovomjesečnom listu "Cell Transplantation" bio je tema raznih debata i eksperimenata, a sada je po prvi put uspješno izvršen nad ljudskim pacijentom.

Darek Fidyka je 2010. godine teško ranjen u napadu nožem i ostao je paralizovan od prsa prema dole zbog presječene moždine.

Olfaktorne (mirisne) glija ćelije obavijaju olfaktorne aksone, nervna stabla koja provode električne impulse od nosa do mozga i omogućavaju nam da imamo čulo njuha. Ono što ih čini posebnim za pacijente sa oštećenjem kičme jeste to da glije imaju sposobnost katalizatora proizvodnje novih neurona.

Olfaktorni aksoni i neuroni rade bez pauze i zaslužni su za osjet njuha svakim našim udisajem. Zbog "napornog rada" oni žive samo šest do osam sedmica nakon čega se zamjenjuju novim. Olfaktorne glije formiraju i puteve kako bi novim neuronima olakšali rad.

Sposobnost da podstaknu razvoj novih neurona inspirisala je naučnike da transplantiraju glije na mjesto povrede kako bi se pod njihovom komandom regenerisali oštećeni aksoni.

Eksperimenti nad životinjama pokazali su se uspješnim, a testirani pacovi i psi uspješno su prohodali nakon tretmana.

Nakon napada nožem Fidyka je podvrgnut velikom broju intenzivnih vježbi i fizikalnih terapija, ali bez rezultata. Nakon dvije godine odabran je kao subjekat probne transplantacije koju su sproveli ljekari iz Londona i Wroclawa u Poljskoj.

Pawel Tabakow je predvodio dim neurohirurga koji su izveli revolucionarnu operaciju.

Ćelije iz jedne od njegovih olfaktornih bulbi uzgajane su dvije sedmice prije nego što su transplantirane putem stotinu mikro-injekcija u oštećeni dio kičme.

Pet sedmica nakon operacije Fidyka nije davao znakove oporavka, čak i pored intenzivnih vježbi. Ipak, nakon tri mjeseca pacijent je primjetio da se mišić na njegovoj desnoj nozi polako steže. Nakon šest mjeseci uspio je da napravi prve korake uz pomoć šina.

Fidyka je ubrzo počeo da hoda uz pomoć metalnih držača, a neke funkcije kontrole mjehura i penisa također su počele da se vraćaju.

"Ovo je impresivnije nego čovjekov hod po Mjesecu", rekao je Geoff Raisman, jedan od pionira tretmana.

XS
SM
MD
LG