Dostupni linkovi

Elon Musk daje oko 5,7 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe 


Elon Musk, izvršni direktor Tesle, osnivač SpaceX-a i Neuralinka

Izvršni direktor Tesle Elon Musk donirao je oko pet miliona dionica kompanije u vrijednosti od otprilike 5,7 milijardi dolara neidentifikovanoj dobrotvornoj organizaciji u novembru navodi se u podacima iznesenim u regulatornoj prijavi, prenosi Associated Press.

Akcije su donirane od 19. novembra do 29. novembra, navodi se u regulatornoj prijavi američkoj Komisiji za vrijednosne papire.

Krajem oktobra, Musk, najbogatiji čovjek svijeta, objavio je na Twitteru da će prodati šest milijardi dolara dionica Tesle i dati novac Svjetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija ako organizacija opiše kako bi novac riješio glad u svijetu. Ali u dokumentaciji nisu navedeni primaoci donacije.

David Beasley, izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) rekao je da organizacija nije još uvijek dobila ništa od Muska.

“Postoje milioni ljudi širom svijeta na ivici gladi. Da li će WFP dobiti nešto od ovog novca tek treba da se vidi, ali sam uzbuđen što čujem da je Elon angažiran. Ovo je nevjerovatan i sjajan prvi korak", rekao je Beasley u izjavi.

U posebnoj prijavi Musk je naveo da od 31. decembra posjeduje 231,7 miliona dionica proizvođača električnih vozila i solarnih panela, ili 21,2 posto ukupne vrijednosti kompanije. Iznos uključuje 172,6 miliona dionica koje posjeduje Muskov trust i opcije za kupovinu još 59,1 miliona dionica u roku od 60 dana od 31. decembra 2021.

Prošlog novembra Musk je počeo prodavati dionice, za koje je na Twitteru rekao da će ići za plaćanje svojih poreskih obaveza na dioničke opcije koje su dio njegovog kompenzacijskog paketa za sve dionice. Analitičari procjenjuju njegovu poresku obavezu na 10 do 15 milijardi dolara.

Do sada je prodao više od 15 miliona dionica u vrijednosti od oko 16,4 milijarde dolara. Musk je na Twitteru napisao da će prodati 10 posto svog udjela u kompaniji. Sa prodajom krajem decembra, on je blizu prodaje od 10 posto.

U decembru prošle godine Musk je proglašen je “ličnost godine” magazina TIME za 2021. godinu.

Njegova kompanija za proizvodnju električnih automobila, Tesla, postala je najvrijedniji proizvođač auta na svijetu, a njegov SpaceX, raketna kompanija ove godine je uzletila na rub svemira sa punom posadom.

Musk je također osnivač i izvršni direktor SpaceX-a, kao i lider startupa Neuralink.

Teslina tržišna vrijednost ove godine je porasla na više od trilion dolara, što je ovu kompaniju učinilo vrijednijom od Ford Motora i General Motorsa zajedno.

XS
SM
MD
LG