Dostupni linkovi

Egipat odlaže rezultate izbora


Pristalice Mohameda Morsija, kandidata Muslimanskog bratstva, protestuju protiv odlaganja izbornih rezultata
Pristalice Mohameda Morsija, kandidata Muslimanskog bratstva, protestuju protiv odlaganja izbornih rezultata
Rezultati drugog kruga predsedničkih izbora u Egiptu najverovatnije neće biti objavljeni ni u četvrtak, kao što je bilo najavljeno, jer se razmatraju tužbe koje znače iscrpan uvid u izbornu dokumentaciju, objavio je objašnjavajući odluku izborne komisije njen sekretar.

Nakon drugog izbornog kruga održanog u nedelju, Muslimanska braća proglasila su da je pobedio njihov kandidat Mohamed Morsi. Isto je učinio i stožer protivkandidata Ahmeda Šafika, koji je bio premijer u svrgnutom režimu.

Muslimanska braća tvrde da je Morsi dobio 52 posto glasova, dok Šafik kaže da je on osvojio 51,5 posto, a izborna komisija je saopštila da su dva kandidata podnela oko 400 primedbi na izbore.

Hiljade pristalica opozicije se okupilo u Kairu na Tahrir trgu u sredu uveče kako bi protestovalo protiv odgađanja rezultata, kao i protiv Vrhovnog vojnog saveta koji je vodio zemlju od kada je sa vlasti svrgnut Hosni Mubarak.

Predstavnici Muslimanske braće kažu da će ostati na trgu sve dok se ne objave rezultati. Oni su nezadovoljni i novim širokim ovlašćenjima koje je preuzeo vladajući Vojni savet, jer smatraju da njima pokušavaju da se organiče predsednička ovlašćenja.

Kairo: Pristalice Muslimanske braće se mole na Tahrir trgu tokom demonstracija
Kairo: Pristalice Muslimanske braće se mole na Tahrir trgu tokom demonstracija
Nader Omran, portparol Muslimanske braće izjavio je za BBC da objavljivanje izbornih rezultata nije trebalo da bude odloženo.

"To će samo uneti dodatnu nervozu među ljude - trebalo bi sa tim da završe sutra (četvrtak)", rekao je on.

Protivnici vojnog saveta tvrde i da bi pogoršano zdravstveno stanje Mubaraka moglo da se iskoristi za skretanje pažnje sa tenzija nastalih zbog dugoočekivanih izbornih rezultata.

Ako bi Muslimanska braća pobedila na izborima, postoje sumnje da im sadašnje vlasti ne bi prepustile pobedu, javlja dopisnik BBC-ja.

Državna sekretarka Sjedinjenih američkih država Hilari Klinton je u Vašington naglasila da vojska u Egiptu mora da ustupi vlast pobedniku predsedničkih izbora.

"Smatramo da je imperativ da vojska ispuni svoje obećanje dato građanima Egipta da prebaci vlast na legitimnog pobednika. Ne znamo još ko će biti proglašen za izbornog pobednika, ali mislimo da vojska mora da nastavi da ispunjava svoje obaveze", istakla je Klinton.

U prvim komentarima nakon drugog kruga predsedničkih izbora grupa međunarodnih izbornih posmatrača na čelu sa bivšim predsednikom SAD Džimijem Karterom izrazila je zabrinutost oko budućnosti Egipta.

"Duboko sam zabrinut zbog nedemokratskog zaokreta Egipta", kazao je Karter.
XS
SM
MD
LG