Dostupni linkovi

Inicijativa mladih: Uklanjanje murala Mladiću 'aljkavo i nemarno'


Mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda vraćen je u prvobitno stanje ubrzo nakon što su ga uklonile opštinske vlasti. Fotografija: 9. decembar, 2021.
Mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda vraćen je u prvobitno stanje ubrzo nakon što su ga uklonile opštinske vlasti. Fotografija: 9. decembar, 2021.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji uklanjanje murala Ratku Mladiću, osuđenom pred Međunarodnim sudom u Hagu, nazvala je farsom.

„Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji smatra nemarnim i aljkavim postupak GO Vračar da ukloni spomenik Mladiću u Njegoševoj (ulici) pod okriljem noći“, saopštila je ta organizacija.

Mural Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Hagu, vraćen je u prvobitno stanje nakon što ga je gradska Opština Vračar prekrečila.

Opština Vračar je 9. decembra saopštila da je postupila u skladu sa propisima i odlukom Odeljenja za inspekcijske poslove i uklonila mural na uglu Njegoševe ulice i Alekse Nenadovića, po zahtevu stanara zgrade.

Još jedan neuspeh uklanjanja murala Mladiću u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

U saopštenju se ne navodi kada je tačno mural prekrečen, ali su na društvenim mrežama 9. decembra u jutarnjim satima korisnici delili fotografije na kojima se vidi da je mural prekrečen belom farbom.

Farbu je ubrzo očistila grupa muškaraca, a mural vraćen u prvobitno stanje.

U saopštenju od 9. decembra Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je institucije Srbije „da se uozbilje i uklone spomenik Mladiću i okupacionu zonu oko njega na Vračaru (centralna beogradska opština)“.

„Na međunarodni dan žrtava genocida, ovakva koordinisana akcija institucija Srbije predstavljala bi minimum preuzimanja odgovornosti institucija zemlje koja je jedina osuđena za nesprečavanje genocida. Na ovaj način bi se postavili temelji da mesto poštovanja u srpskom društvu konačno imaju žrtve, a ne ratni zločinci“, saopštila je Inicijativa.

Ta nevladina organizacija pokušala je da ukloni Mladićev mural 9. novembra na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ali im je policija to zabranila uz obrazloženje da postoji mogućnost od sukoba pristalica i protivnika skupa.

Reagovala je i opoziciona Nova stranka. U saopštenju od 9. decembra Nova stranka je zatražila hitno izjašnjavanje Vlade Republike Srbije i Predsednika Republike Srbije o presudama Međunarodnog suda pravde i presudi Ratku Mladiću od strane Međunarodnog suda u Hagu.

„Kao članica Ujedinjenih nacija, Srbija je dužna da poštuje odluke ovih sudova i da aktivno učestvuje u primeni donešenih odluka. Dovođenjem u zabludu međunarodne javnosti i građana Srbije, dolazi do stvaranja konfliktnih situacija. Pomenuti sudovi su konstituisani baš zbog toga da do ovakvih revizija i relativizacija ne bi došlo. Da bismo mogli da zakoračimo u budućnost, važno je sagledati prošlost ma koliko ona bila strašna“, navodi se u zajedničkoj izjavi koju je predsednik Nove stranke Aris Movsesijan predložio na sastanku upravnog odbora LIBSEEN-a (Liberalna jugoistočnoevropska mreža, savez liberalnih stranaka i think-tank organizacija u regionu Jugoistočne Evrope).

LIBSEEN je, kako je saopšteno, na svom sastanku podržao predlog i uputio apel za zajedničkom reakcijom liberalnih stranaka iz regije.

Od jula u Beogradu je na uglu centralnih beogradskih ulica – Njegoševe i Alekse Nenadovića nacrtan mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji su aktivisti za ljudska prava u više navrata gađali farbom i jajima.

Njega su svaki put muškarci za koje se sumnja da pripadaju navijačkim i desničarskim grupama očistili i ponovo nacrtali delove prekrivene bojom.

Građani i aktivisti za ljudska prava Beograda: 'Mural mora pasti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Mural je bio i povod za protest građana i nevladinih organizacija za ljudska prava, koje su zahtevale od lokalnih i republičkih vlasti da se mural ukloni.

Generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću potvrđena je kazna doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine. Presudu je doneo Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, naslednik Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG