Dostupni linkovi

Vulin: Privedeno više podržavalaca nego protivnika murala Ratku Mladiću


Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije 
Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije 

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije izjavio je da je privedeno više osoba koje su podržavale mural Ratku Mladiću u Beogradu nego osoba koje su protivnici tog murala.

“Policija je 9. novembra čuvala javni red i mir, a ne mural generala Ratka Mladića. Da nije bilo policije, aktivisti koji su protestovali ostali bi na milost i nemilost navijača. Sačuvali smo im glave", rekao je Vulin za Televiziju Pink.

On je naveo da je policija postupala u skladu sa naređenjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da čuva javni red i mir.

Mural Ratku Mladiću u Beogradu je u sredu 10. novembra očistila grupa muškaraca, nakon što ga je član Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović polio kofom kreča.

Nevladine organizacije prethodno su najavile da će 9. novembra ukloniti mural Ratka Mladića.

U otvorenom pismu javnosti, nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji uoči najavljenog događaja objavila je da ipak neće sprovesti akciju jer je njihov skup zabranila policija.

Farbom na mural Ratka Mladića u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da će tog dana biti zabranjeni svi skupovi ispred murala jer su bezbednosne procene takve da bi moglo da dođe do sukoba između onih koji imaju nameru da ga uklone i onih koji bi mural branili.

Aktivisti nevladinih organizacija i deo građana okupili su se ipak 9. novembra u u znak protesta zbog privođenja dve aktivistkinje, koje su prethodno jajima gađale mural osuđenog za ratne zločine i genocid Ratka Mladića.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, naslednik Haškog tribunala, potvrdio je 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

XS
SM
MD
LG