Dostupni linkovi

MUP Srbije: Za šest meseci 1.243 kontradiverziona pregleda zbog dojavi o bombama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Pripadnici MUP rasvetlili su svaku dojavu o postavljenoj bombi koja je došla iz Srbije, brzo pronašli izvršioce i procesuirali ih", navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) u saopštenju poslatom medijima 8. juna.

U danu kada su na adrese više od 300 škola u Beogradu, putem mejl adresa stigle dojave o postavljanim bombama, zbog čega je nastava morala biti obustavljena, MUP je naveo da su njihovi kontradiverzioni timovi od početka godine zbog istog razloga izvršili ukupno 1.243 kontradiverziona pregleda.

Kako se navodi u saopštenju, povodom novog talasa hakerskih napada na Republiku Srbiju, MUP ističe da pripadnici policije, "baš kao i prethodnih dana i meseci, nastavljaju rad u cilju rasvetljavanja slučajeva lažnih dojava o bombama zajedno sa drugim relevantnim službama, Bezbednosno-informativnom agencijom, Vojnoobaveštajnom agencijom, Vojnobezbednosnom agencijom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Tužilaštvom za organizovani kriminal".

"Takođe, još jednom ponavljamo da su identifikovane lokacije više mejl adresa sa kojih su stizale preteće poruke o postavljenim bombama sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, te da su o svemu obavešteni naši inostrani partneri od kojih očekujemo konkretnu reakciju", navodi MUP.

Ostvarena je, dodaje se, saradnja sa Evropolom, Interpolom, policijska i tužilačka saradnja sa zemljama iz kojih su identifikovane pretnje bombama, poput Poljske, Slovenije, Irana, Ukrajine, a ostvaren je i zajednički rad na rešavanju identičnih pretnji sa policijskim organima Mađarske.

XS
SM
MD
LG