Dostupni linkovi

MUP Srbije saopštio da su dojave o bombama u tržnim centrima lažne


Policija u saradnji sa Tužilaštvom Srbije za visokotehnološki kriminal, intenzivno radi na prikupljanju podataka u vezi sa izvršiocima ovog krivičnog dela (ilustrativna fotografija)

Ustanovljeno je da su poruke o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u četiri tržna centra u Srbiji bile lažne, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Kako je naveo MUP, to je utvrđeno kontradiverzionim pregledima nakon što su tokom 18. aprila prijave o navodno postavljenim bombama u trgovinskim centrima stigle sa mejl adrese servisa Protonmail.

Policija je precizirala da su odatle poruke iste sadržine stigle na mejl adrese šoping molova “Rajićeva”, “Merkator” i “Galerija” u Beogradu, kao i “Delta Planet” u Nišu. Ovi tržni centri bili su evakuisani radi provere, a nakon što je ustanovljeno da su prijave lažne nastavljaju sa radom.

MUP je saopštio da je servis Protonmail baziran u Švajcarskoj.

“Sa njega su i u prethodnom periodu u nekoliko navrata slate pretnje Aerodromu Nikola Tesla i kompaniji Er Srbija, a prema operativnim saznanjima upućene su sa teritorija jedne evropske zemlje i Ukrajine”, dodao je MUP Srbije.

Navodi se da policija, u saradnji sa Tužilaštvom Srbije za visokotehnološki kriminal, intenzivno radi na prikupljanju podataka u vezi sa izvršiocima ovog krivičnog dela.

Dodaje se da će MUP putem međunarodne operativne policijske saradnje zatražiti podatke o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog krivičnog dela.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, dogodilo se više anonimnih prijava o navodno postavljenim bombama na liniji Er Srbije Beograd – Moskva, koje su posle policijskih provera ustanovljene kao lažne.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 17. aprila da nadležni srpski organi znaju ko šalje lažne prijave o bombama.

“To rade strane službe. Jedna je zemlja Evropske unije, a druga Ukrajina”, rekao je Vučić za TV Pink dodavši da pomebnuta avio-linija neće biti ukinuta.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine negiralo je navode Vučića o umešanosti Kijeva u lažne pretnje bombama na putničkim letovima ka Rusiji.

“U pitanju su neosnovane optužbe”, rekao je portparol Ministarstva Oleg Nikolenko za Ukrinform.

On je, kako su preneli ukrajinski mediji, rekao da je, kako se izrazio, razočaran što se Srbija nije pridružila sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Srbija je nakon invazije Rusije na Ukrajinu podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela zvaničnoj Moskvi.

Zvanični Beograd 2. marta je glasao za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Takođe, Srbija je 7. aprila u Ujedinjenim nacijama glasala da se Rusija izbaci iz Saveta za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG