Dostupni linkovi

MUP Srbije demantuje da policija može otkriti ko šalje dojave o bombama


Bolnica u Beogradu nakon dojavi o bombi
Bolnica u Beogradu nakon dojavi o bombi

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštili su 24. maja da su netačni navodi da policija može da otkrije ko šalje lažne dojave o bombama iz inostranstva, ali da to ne čini.

Ovo je reakcija na gostovanje pukovnice policije u penziji Slavice Radovanović na televiziji N1, gde je izjavila da "MUP ulaže u opremu, ima najsavremenija sredstva u pogledu IT komunikacije, i može da otkrije ko šalje lažne dojave o bombama na adrese u Srbiji".

Iz MUP-a su podsetili da je srpska policija identifikovala lokacije više mejl adresa sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama i o svemu obavestila inostrane partnere, od kojih, kako kažu, očekuje adekvatnu reakciju i procesuiranje počinilaca.

Naglasili su da su lažne prijave o postavljenim bombama stizale i od građana Srbije, a da su ih pripadnici MUP-a vrlo brzo identifikovali i procesuirali.

"Koristiti MUP za politički obračun je bezobrazno, a optuživati pripadnike MUP-a da povodom dojava o bombama ništa ne preduzimaju, a mogu, nečasno je, posebno ako dolazi od nekog ko je i sam bio deo našeg sistema", stoji u saopštenju.

Poslednjih dana u Srbiji je upućeno više dojava o navodno postavljenim bombama u objektima širom zemlje.

Pripadnici bezbednosnih službi Srbije identifikovali su više zemalja iz kojih su poslednjih nedelja stizale preteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopšteno je 18. maja iz MUP-a Srbije.

"Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije", kaže se u saopštenju.

MUP Srbije, kako se navodi, ovim povodom vrši razmenu podataka preko Europola i Interpola sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom "Google".

XS
SM
MD
LG