Dostupni linkovi

MUP: Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori kompleksna ali stabilna


Uprkos tenzijama i incidentima između, kako kaže, dva ekstremno suprostavljena pola, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Miljanić uvjerava da će policija sačuvati mir
Uprkos tenzijama i incidentima između, kako kaže, dva ekstremno suprostavljena pola, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Miljanić uvjerava da će policija sačuvati mir

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je kompleksna ali stabilna i tako će ostati uprkos pojačanim tenzijama u državi, ocjenjuje državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Miljanić za Radio Slobodna Evropa.

Incidenti na nacionalnoj osnovi između prosrpskih i procrnogorskih grupa u Crnoj Gori učestali su nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine kada je nakon 30 godina, došlo do promjene vlasti na državnom nivou koju su formirale koalicije predvođene prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA.

U poslednjoj sedmici bilo je više incidenata. Tokom projekcije filma Borisa Malagurskog o Crnoj Gori kordon policije spriječio je sukob onih koji smatraju da je film anti-crnogorski i pristalica Srpske pravoslavne crkve. Film je prikazan u hramu SPC u Podgorici. Prethodno su, sredinom juna, u više gradova organizovani protesti zbog uriniranja po spomeniku narodnom heroju Ljubomiru Čupiću u Nikšiću. Zbog skrnavljenja spomenik krivično će odgovarati Nikšićanin Marko Ilić.

Uprkos tenzijama i incidentima između, kako kaže, dva ekstremno suprostavljena pola, Miljanić uvjerava da će policija sačuvati mir.

„Bilo je u poslednjem periodu više tačaka u kojima je moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira ali i do narušavanja cjelokupne bezbjednose situacije. Nismo dozvolili da neki izazovu incidente kako bi posle politički profitirali. Tako će biti i ubuduće“, navodi Miljanić i dodaje da Crnoj Gori ne treba vraćanje situacije u devdesete.

Dodaje da nadležnima odmažu i „zapaljive“ izjave političara.

„One se zapaljivo izgovaraju da bi nam odmagale ali ne znaju da ne odmažu nama već građanima. Izgovaraju rečenice koje će da ugroze i ekonomski razvoj države zbog turističke sezone. Kako mislite da utuču izjave koje svakodnevno slušamo utiču na turiste koji treba da dođu u Crnu Goru? Sigurno ne afirmativno“, kaže Miljanić.

Upitan da li bezbjednosna situacija može biti ugrožena spolja, Miljanić odrično odgovara.

„Bezbjednosna situacija je stabilna a sve eventualne prijetnje mogu ostati samo to - prijetnje. Učinićemo sve što je u našoj moći da ne dođe do bilo kakvih sukoba između ekstremista koji bi mogli da ugroze mir u Crnoj Gori. Nikome nije u interesu da zapali svoju kuću“, zaključio je Miljanić.

Nakon što je Skupština Crne Gore 17. juna usvojila Rezoluciju o Srebrenici, došlo je do dodatnog pogoršanja odnosa između zvanične Podgorice i Beograda.

XS
SM
MD
LG