Dostupni linkovi

Optužni predlog za skrnavljenje spomenika u Nikšiću


Narodni heroj Čedomir Ljubo Čupić je postao narodni heroj posthumno, ukazom predsjednika tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, od 10. jula 1953. godine.
Narodni heroj Čedomir Ljubo Čupić je postao narodni heroj posthumno, ukazom predsjednika tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, od 10. jula 1953. godine.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću je podnijelo optužni predlog protiv M.I. kome se na teret stavlja da je u noći između 12. i 13. juna urinirao po spomeniku Ljuba Čupića na Trgu Slobode u Nikšiću, saopšteno je iz tog tužilaštva Crne Gore.

Okrivljeni se tereti za krivično djelo - povreda groba, za koje je propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine, saopšteno je 16. juna iz tužilaštva.

“Krivičnim zakonikom Crne Gore propisano je da će se zbog krivičnog djela povreda groba, lice kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine ko neovlašćeno uništi, ošteti ili ukloni ili grubo povrijedi spomenik ili drugo spomen obilježje umrlom licu”, precizirano je u saopštenju Osnovnog tužilaštva u Nikšiću.

Skrnavljenje spomenika narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću je izazvalo oštre reakcije u crnogorskoj javnosti, nakon što je video objavljen na društvenim mrežama. Mnogi politički akteri su taj čin opisali kao još jedan u nizu napada na vrijednosti antifašizma u Crnoj Gori, pa su proteklih dana organizovana i protestna okupljanja u Nikšiću, Cetinju i Podgorici.

Narodni heroj Čedomir Ljubo Čupić ubijen je u maju 1942, a njegova fotografija sa osmjehom i lisicama na rukama dok ga četnici vode na strijeljanje, učinila ga je ikonom crnogorskog antifašizma.

Crnogorci nikad nisu i neće ljubiti četničke i fašističke lance, a fašizam i antifažizam nikad neće biti pomireni, poručeno je sa protestne šetnje u Podgorici 15.juna, kojoj su prisustvovali i predstavnici opozicije iz Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Liberalne partije.

Oštre reakcije javnosti je izazvala izjava predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića, funkiconera Demokratskog fronta, koji je povodom skrnavljenja spomenika narodnog heroja kazao da je taj čin “loš zato što se dogodilo u samom centru grada i na javnom mjestu prije svega”, a tek potom jer je kao pokriće za to poslužio “jedan od spomenika u centru grada”.

Skrnavljenje spomenika narodnog heroja Ljuba Čupića su 13.juna osudili i državni zvaničnici - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, kao i predstavnici većine političkih partija.

XS
SM
MD
LG