Dostupni linkovi

Multietnička i višepartijska vlada cilj većine političkih partija


Glasačke kutije sa listićima nakon izbora na Kosovu, decembar 2010.
Glasačke kutije sa listićima nakon izbora na Kosovu, decembar 2010.
Čini se da je multietnička i višepartijska vlada cilj nekoliko političkih partija na Kosovu, ali se formula buduće vlasti razlikuje.

Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija koja je na parlamentarnim izborima odnela najviše glasova, navodi da će formirati sveobuhvatnu i multietničku vladu, ali bez Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe, i pokreta Samoopredeljenje, Albina Kurtija.

U svojim izjavama o kreiranju buduće vlade, premijer u ostavci i predsednik DPK-a Hashim Thaçi ističe da će bez zakašnjenja formirati buduću vladu, koja će biti multietnička i višestranačka.

“Vlada i sve institucije će se formirati u jednom regularnom ustavnom i zakonskom roku. Naravno, moraju se objaviti konačni izborni rezultati, i odmah nakon toga ćemo privesti kraju naše angažovanje oko formiranja novih institucija”,
kazao je Thaçi.

Druga rezervna opcija Demokratski savez Kosova, koji na osnovu Ustava može oformiti vladu samo ukoliko prva partija u tome ne bude uspela, zalaže se za formiranje sveobuhvatne vlade, koju bi činile sve partije u Skupštini i čiji bi mandat bio izborne reforme i organizovanje novih izbora. Zvaničnici ove partije nisu želeli da komentarišu formulu buduće vlade.

Burim Ramadani
iz Alijanse za budućnost Kosova veruje će buduću vladu činiti DPK, DSK i ABK.
Hashim Thaci

“Na Kosovu je potrebno da se promene vladajuće stranke i mi nismo promenili naš stav, a do sada još uvek nismo imali ni ponudu od pobedničke stranke. Ono što smo mi predložili u javnosti bila je Vlada između DPK, DSK i Alijanse za budućnost koja bi stabilizovala zemlju. Ove partije predstavljaju stubove političke scene na Kosovu i kao takve su neophodne da budu u jednoj zajedničkoj vladi. Nije bilo zvaničnih razgovora, ali verujemo da bi ova ideja bila najbolja za situaciju u kojoj se nalazimo”, navodi Ramadani.

Govoreći o konkretnim ponudama, lider DPK-a, Hashim Thaçi kazao je da će sačekati konačne rezultate izbornog procesa.

Konačni rezultati CIK-a očekuju se početkom sledeće nedelje, a američki ambasador na Kosovu, Kristofer Dell, izrazio je uverenje da će se nova kosovska Vlada formirati pre obeležavanja nezavisnosti Kosova 17. februara.
XS
SM
MD
LG