Dostupni linkovi

Sud BiH odredio pritvor Muhamedu Hasiću, osumnjičenom za terorizam


Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu
Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i odredio mjesec dana pritvora Muhamedu Hasiću (34), osumnjičenom za terorizam, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Tužilaštva BiH u srijedu, 21. februara.

Hasić je proveo više godina na stranim ratištima u Siriji i Iraku, kao pripadnik militantne organizacije "Islamska država", a u petak je izručen vlastima Bosne i Hercegovine.

Nakon poraza "Islamske države", kojeg je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom, Hasić se duži period skrivao na području Republike Turske, gdje je lociran i potom izručen vlastima Bosne i Hercegovine.

U Siriju je otišlo "između 250 i 300" državljana Bosne i Hercegovine od 2012. do 2016. godine, kada je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da "smatraju" da su se u BiH do sada vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Još 173 osobe mogle bi se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, među kojima su 42 punoljetna muškarca i 30 žena, te 91 maloljetnik.

XS
SM
MD
LG