Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH traži pritvor za Muhameda Hasića, osumnjičenog za terorizam


Ulaz u zgradu Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu (foto arhiv)
Ulaz u zgradu Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu (foto arhiv)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od Suda BiH zatražilo određivanje pritvora za Muhameda Hasića (34), osumnjičenog za terorizam, saopštila je u ponedjeljak ova pravosudna institucija.

Hasić je proveo više godina na stranim ratištima Sirije i Iraka, kao pripadnik militantne organizacije tzv. Islamska država, a u petak je izručen vlastima Bosne i Hercegovine.

"Predat je Tužilaštvu BiH, gdje je i ispitan, nakon čega je predloženo određivanje mjere pritvora", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Nakon poraza "Islamske države", kojeg je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom, Hasić se duži period skrivao na području Republike Turske.

Nakon što je lociran u Turskoj, izručen je Bosni i Hercegovini.

Iz Bosne i Hercegovine je u Siriju ukupno otišlo "između 250 i 300" državljana ove zemlje od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da "smatraju" da su se u BiH do sada vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Još 173 osobe mogle bi se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, među kojima su 42 punoljetna muškarca i 30 žena, te 91 maloljetnik.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG