Dostupni linkovi

Slučaj Mugoša: sporan nalaz Unutrašnje kontrole


Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević
Nalaz Unutrašnje kontrole prema kojem službenici policije nijesu napravili propuste tokom uviđaja u noći napada gradonačelnika Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na ekipu "Vijesti" nije iznenadio pravnog zastupnika novinara "Vijesti" Mihaila Jovovića koji tvrdi da se taj slučaj od početka vodi suprotno zakonu i zdravom razumu...

Komentarišući nalaz Unutrašnje kontrole u kojem se tvrdi da su policijski službenici, koji su izašli na lice mjesta nakon napada gradonačelnika Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na ekipu dnevnika "Vijesti", postupali u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, Branislav Lutovac, advokat napadnutog novinara Mihaila Jovovića, kaže da je takav zaključak sasvim očekivan:

"Od početka ovog postupka državni organi na čelu sa Tužilaštvom i Upravom policije stali su na stranu gradonačelnika Mugoše, jer odlično zvuči ovo saopštenje Uprave policije da je postupala u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Ako je to tako zašto policajci koji su bili na licu mjesta nijesu obezbijedili materijalne tragove krivičnog djela na što im je ukazao gospodin Jovović, zamjenik glavnog urednika "Vijesti", nego su prenebregli tu činjenicu."

Policija od starta pokušava da ubijedi javnost da su njeni službenici radili u skladu sa zakonom, a za to se pobrinuo i direktor Uprave policije Veselin Veljović koji je već u prvim danima, prejudicirajući nalaze Unutrašnje kontrole, kazao da su policajci postupali: "apsolutno profesionalno". Obrazlažući zašto policajci nijesu pretresli vozilo u kojem se, prema riječima novinara "Vijesti" Mihaila Jovovića, nalazio pištolj kojim mu je prijetio gradonačelnikov sin Miljan Mugoša, policija je ranije saopštila da pretres nije obavljen jer je, navodno, upotreba pištolja prijavljena tek nakon što su Mugoša i gradonačelnikov vozač napustili lice mjesta.

Audio snimak koji je našem radiju ustupila Televizija "Vijesti", a na kome je novinar "Vijesti" sporne noći zabilježio razgovor sa službenicima policije, negira te tvrdnje:

Advokat Branislav Lutovac kaže da je priča o Mugošinom poslaničkom imunitetu smiješna i napominje da imunitet ne štiti Mugošinog sina i gradonačelnikovog vozača koji su takođe bez problema prvi napustili lice mjesta i odvezli se automobilom što im je, tvrdi on, omogućilo da nesmetano uklone ključne dokaze:

"Ako je smetnja bila imunitet gradonačelnika Mugoše, ta smetnja uopšte nije postojala kod njegovog vozača i kod njegovog sina Miljana Mugoše koji je vadio pištolj na gospodina Jovovića. Zašto nijesu pretresli njih dvojicu i zašto nijesu pretresli i kola, pa valjda kola nemaju imunitet".


Odbrana Mihaila Jovovića od početka navodi činjenicu da je policija Jovoviću objašnjavala da Mugošu može da privede samo nakon podnošenja pismene prijave, iako se to kosi sa policijskim pravilnikom, kao i činjenicu da policijski službenici nijesu obezbijedili mjesto incidenta i sakupili izjave drugih mogućih očevidaca.

Novinar Mihailo Jovović koji je skupa sa fotoreporterom Borisom Pejovićem namjeravao da fotografiše nepropisno parkirano Mugošino vozilo je nakon napada Mugoša završio na operacionom stolu zbog probijene bubne opne. Naknadno su navodne povrede konstatovane i Mugošinom vozaču Draganu Radonjiću koji je, tvrdi Jovović, u noći incidenta samo pokušavao da smiri šefa koji na kraju nije ni predmet istrage. Rješenjem istražnog sudije novinar Jovović proglašen je za napadača i prijeti mu se kaznom od jedne do osam godina zatvora, dok se napad Mugošinog sina, koji je Jovoviću nanio tešku tjelesnu povredu, opisuje kao pokušaj odbrane: "starijeg oca".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG