Dostupni linkovi

MUG: Na Kosovu postignut napredak


Međunarodna upravljačka grupa (MUG) za Kosovo je danas u Prištini ocenila da je postignut značajan napredak u sprovođenju Plana Martija Ahtisarija. Ova grupa, koju čine zemlje koje su priznale Kosovo, je pozvala na održavanje slobodnih i demokratskih izbora u novembru, prvih posle proglašenja nezavisnosti.


Predstavnici zemalja koje su priznale Kosovo, koje čine Međunarodnu upravljačku grupu, pozdravili su napredak koji je u poslednjih nekoliko meseci postignut na Kosovu.


Sastanku su prisustvovali zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džons, predstavnici zemalja članica Evropske unije, predstavnik Turske, čelnici institucija Kosova i međunarodne civilne kancelarije.


Grupa zemalja, koja prati rad institucija, ohrabrila je vlasti da nastave sa pripremama za organizovanje slobodnih i demokratskih izbora u novembru. Govoreći o zaključcima današnjeg sastanka Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt je rekao da su članovi MUG visoko ocenili sprovođenje Plana Ahtisarija, proces decentralizacije i zatražili održavanje slobodnih izbora.

Piter Fejt


“Članice Upravljačke grupe su impresionirane napretkom koji je postignut na Kosovu”, rekao je Fejt.


Fejt je dodao da će u saradnji sa ministarstvom inostranih poslova Kosova ova Grupa pratiti dešavanja u Međunarodnom sudu pravde, gde se razmatra legalnost proglašene nezavisnosti. Dodao je da je Kosovu obećana i konkretna podrška u tom procesu.


Predsednik Fatmir Sejdiu je rekao da su evidentirana pozitivna postignuća ali da još puno treba uraditi na severu Kosova.


“Ovo su važni trenuci za snažnije delovanje na severu a to se odnosi na integracione procese i vladavinu zakona. Važno je da je to u fokusu rada Euleksa i da su prvi rezultati ohrabrujući”, rekao je Sejdiu.


Fatmir Sejdiu i Hašhim Tači

Prema rečima premijera Hašima Tačija Kosovu predstoji organizacija slobodnih izbora, i on očekuje da Evropska komisija odredi obaveze i zadatke u procesu integracija.


“Međunarodna upravljačka grupa je oduševljena postignućima, funkcionalnošću demokratskih institucija, angažovanju na izgradnji multietničkog Kosova, i ne treba zaboraviti da slede slobodni izbori, prvi koji se organizuju na nezavisnom Kosovu”, rekao je Tači.


Zemlje članice Međunarodne upravljačke grupe bile su predstavljene na nivou političkih direktora. Istaknuto je da slede i izazovi kao što je integracija Srba i sever Kosova. Piter Fejt je kazao kako su se svi složili da je neophodno da misija Euleksa sprovodi svoj mandat, kako bi se situacija u tom delu Kosova normalizovala.


Na prethodnom sastanku sredinom juna Međunarodna upravljačka grupa je ocenila da je godinu dana od usvajanja Ustava Kosova postignut značajan napredak u izgradnji demokratske, multietničke države na načelima demokratije i ljudskih prava. Na tom sastanku u Prištini prisustvovao je i bivši posrednik u pregovorima o statusu Kosova Marti Ahtisari.


Međunarodni i kosovski zvaničnici su tada ocenili da integracija srpske zajednice kao deo multietničkog društva na Kosovu ostaje ključni cilj, te istakli da je prava šansa za to učešće na predstojećim opštinskim izborima i angažovanje u formiranju novih srpskih opština.

XS
SM
MD
LG