Dostupni linkovi

Muellerov izvještaj, 'poklon' Trumpu za nove izbore


Šta Mulerov izveštaj znači za Trampa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Šta Mulerov izveštaj znači za Trampa?

Zaključak izvještaja specijalnog zastupnika za "rusku istragu" Roberta Muellera u kojem je rečeno da nijesu našli dokaze da je izborni tim Donalda Trumpa sarađivao sa Rusijom tokom izborne kampanje 2016. predstavlja ozbiljan udarac za Demokratsku stranku koja se nadala da će nalaz bivšeg direktora FBI-a biti od pomoći u brojnim istragama koje se vode protiv američkog predsjednika u vezi sa njegovim biznisom.

Takođe, zaključak da Trump nije sarađivao sa Rusijom daje mu i moćno oružje za reizbornu kampanju protiv njegovih demokratskih oponenata 2020.

Sažetak izvještaja ministra pravde Williama Barra ostavlja, doduše, određeni broj otvorenih pitanja.

Prema pismu koje je Barr dostavio Kongresu u nedjelju, takozvana "ruska istraga" nije utvrdila nikakav dosluh ili konspiraciju Donalda Trumpa ili njegovih saradnika sa Rusijom tokom izborne kampanje 2016. Istraga nije uspjela da zaključi ni da li je Trump ili bilo ko u Bijeloj kući opstruisao pravdu tokom istrage.

Ključna rečenica sažetka izvještaja specijalnog zastupnika Roberta Muellera, koji je u nedjelju objavio državni tužilac SAD, nakon što je podrobno pročitao izvještaj, glasi:

"Specijalni savjetnik je naveo da 'dok ovaj izvještaj ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, isto ga tako i ne oslobađa optužbe'".

William Barr
William Barr

Američki predsjednik je krećući za Vašington sa Floride, gdje je vikend proveo igrajući golf u svom klubu Mar-a-Lago, ali sa više saradnika nego obično, novinarima dao kratku slavodobitnu izjavu:

"To je potpuno i kompletno oslobađanje od optužbi. Sramota je da je naša zemlja morala da prolazi kroz ovo. Da budem iskren, sramota je da je vaš predsjednik morao da prolazi kroz ovo, ili čak i prije nego što sam izabran je sve počelo. Bilo je nelegalno i nadam se da će neko pogledati i drugu stranu. Ovo je bio nelegalni pokušaj rušenja koji je propao, i nadam se da će neko sada pogledati i drugu stranu. Potpuno oslobađanje optužbi, nije bilo dosluha, nije bilo opstrukcije pravde."

Druga strana se, pak, uhvatila dijela koji njoj odgovora, i koji bi im eventualno mogao ublažiti udarac zadat zaključkom da nema dokaza da su bilo Trump bilo njegovi saradnici bili u konspiraciji sa Rusima - onaj koji isključuje opstrukciju pravde i pokušaj ometanja istrage.

"Predsjednik Trump nije u pravu - ovaj izvještaj mu nije dao takozvano totalno oslobađanje od optužbi. Specijalni zastupnik Mueller je bio jasan da ovaj izvještaj 'ne oslobađa optužbi' predsjednika", rekao je Jerrold Nadler, predsjednik Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma SAD.

Trump, Comey i 'ruske veze'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Na samo četiri stranice državni tužilac Barr je ponudio sažetak opsežne istrage o ruskom miješanju u izbornu kampanju 2016. u kojoj je podnijeto 2.800 obavezujućih sudskih poziva i skoro 500 naloga za pretres. Ispitano je 500 svjedoka.

Tužilac Barr je, međutim, suočen sa sve glasnijim pozivima i demokrata i republikanaca da javnosti da na uvid cijeli izvještaj i dokaze koji idu uz njega. Neke demokrate su već najavile da će upotrijebiti takozvani obavezujući nalog da dobiju pun izvještaj, kao i da bi mogli pozvati specijalnog zastupnika istrage Roberta Muellera da svjedoči pred Kongresom.

Barr je stavio do znanja da je spreman da objavi dijelove izvještaja zbog "interesa javnosti o ovom pitanju". Takođe je obećao da će se konsultovati sa Muellerom da bi brzo identifikovali koje dijelove izvještaja treba objelodaniti.

Ali Barr nije konkretno naveo koliko može biti objavljeno niti koliko je nemoguće, makar djelimično, zbog toga što Ministarstvo pravde u Njujorku vodi istragu, kojom je obuhvaćen i Trump.

Iako je djelimična objava izvještaja otvorila uz odgovore i jednak broj pitanja na koji fale odgovori, kako su to zajednički naveli predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i demokratski senator Chuk Schumer, u svakom slučaju predsjednik Trump i njegovi saveznici su brzo objavili pobjedu i više je nego izvjesno da će uložiti sve snage da je iskoriste za kampanju za reizbor 2020.

Predsjednikova savjetnica Kellyanne Conway u čestitci Trumpu na Twitteru poslala jasnu poruku:

"Danas ste osvojili izbore 2016. još jednom. I dobili poklon za izbore 2020!".

Republikanski senator Lindsey Graham koji je ranije bio oštar kritičar Trumpa da bi od prošle godine, naročito nakon smrti svog najboljeg prijatelja senatora Johna McCaina, kojeg je Trump napadao cijele prošle sedmice, postao predsjednikov apolgeta, tweetovao je sljedeće: "Divan dan za predsjednika Trumpa i njegov tim. Loš dan za one koji su se nadali da će Muellerova istraga oboriti predsjednika Trumpa!".

​Ostaje činjenica da je Muellerova istraga proizvela 37 optužnica, uključujući i za skoro 20 ruskih državljana i više od pet priznanja krivice bliskih saradnika predsjednika Trumpa, od kojih su neki već osuđeni, a neki čekaju presude, ali nije dokazala dosluh predsjednika sa Rusima.

Demokrate su obećale da će nastaviti kongresne istrage o izbornoj kampanji 2016. kao i Trumpovim poslovima, što je predmet i istraga drugih sudskih instanci. Ali bez utemeljenja u Muellerovom izvještaju, sada su u velikom riziku da se preigraju.

Liderka demokrata Nancy Pelosi je doduše još ranije rekla da impičment Trumpa kao opcija nije izvjestan jer, kako je obrazložila, predsjednik SAD previše dijeli zemlju i stoga "nije vrijedan" takvog pokušaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG