Dostupni linkovi

Mravi mogu osjetiti zemljotres 24 sata prije nego se on desi, zaključak je tima njemačkih naučnika.

Prema tvrdnjama Gabriele Berberich, naučnice sa Univerziteta Duisburg-Essen u Njemačkoj, ponašanje ovih kukaca uveliko se promijeni uoči zemljotresa i vraća se u normalu tek 24 sata poslije.

Njemački naučnici su zaključke istraživanja prezentovali na godišnjem okupljanju u Beču.

Zahvaljujući posebnim kamerama, Berberich i njene kolege pratili su ponašanje mrava tri godine zaredom i uočili značajne promjene uoči zemljotresa čija je magnituda veća od dva stepena.

Tokom perioda istraživanja, područje na kojem su se vršila ispitivanja pogodilo je nekoliko zemljotresa magnitude između dva i 3,2 stepena po Richteru.

Normalna aktivnost mrava sastoji se od sakupljanja hrane tokom dana i odmora tokom noći. Međutim, uoči zemljotresa, mravi se ne vraćaju u mravinjake već zbunjeno hodaju na površini zemlje.

Ovakvo čudno ponašanje nastavili su i dan poslije zemljotresa prije nego su ponovo počeli sa sakupljanjem hrane i unošenjem u mravinjake, piše magazin LiveScience.

Na upit kako objašnjava ovo, Berberich je odgovorila da postoji mogućnost da mravi osjete promjenu sastava vazduha kao i poremećaje u magnetnom polju zahvaljujući hemoreceptorima i magnetoreceptorima koje posjeduju.

Berberich i njene kolege namjeravaju ovo istraživanje nastaviti na područjima gdje se događaju jači zemljotresi.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG