Dostupni linkovi

Skup hrvatskih lidera na dan utemeljenja Herceg Bosne


Mostar, mart 2009, foto: Midhat Poturović
Mostar, mart 2009, foto: Midhat Poturović
Prisustvo velikog broja zvanica na obilježavanju 19. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne iznenadilo je i samog predsjednika (danas) Udruženja građana Herceg-Bosna, Vladimira Šoljića. Skupu u Mostaru u četvrtak su prisustvovali lideri najjačih stranaka s hrvatskim predznakom, koji su slične događaje posljednjih godina uglavnom izbjegavali.

„Valjda ljudi vide da su veliki problemi. Pretpostavljam da problemi okupljaju ljude“
, kazao je Šoljić.

Osnovna ideja stvaranja Hrvatske zajednice Herceg-Bosna bila je obrana područja s hrvatskom većinom zbog nespremnosti vlasti u Sarajevu da to učine – moglo se čuti na skupu u Mostaru.

Na skupu koji je većim dijelom bio posvećen nužnosti hrvatskog zajedništva i ideji Herceg-Bosne, koja je, kako su ustvrdili predsjednici oba HDZ-a, osigurala opstojnost Hrvata u BiH, ponovno je ukazano na neravnopravan položaj i federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom kao jedino moguće rješenje.

„Neka mi netko odgovori na čemu temelji tvrdnje da federalni ustroj u kojem će biti i federalna jedinica s hrvatskom većinom znači podjelu BiH, a postojeći, konfederalni, sa dva entiteta, nije podjela!?“
, rekao je Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990.

I predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, u svom govoru je poručio kako se godišnjica Herceg-Bosne obilježava u budućoj prijestolnici federalne jedinice sa hrvatskom većinom. Da li sporazum dvije stranke pretpostavlja oživljavanje ideje Herceg-Bosne? Čović za RSE kaže:

„Znači okupljanje hrvatske političke scene oko jedne ideje izgradnje stabilne BiH, zemlje koja će osigurati, kroz ustavnu reformu, ustavnu jednakost Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih drugih građana u BiH. Pozivamo sve Hrvate da podrže ideju uspostavu federalne jedinice sa hrvatskom većinom.“


O zločinima koji su počinjeni pod okriljem Hrvatske Republike Herceg-Bosna, na skupu u Mostaru nije se govorilo, kao ni o činjenici da je Posavina danas gotovo etnički očišćena od bh. Hrvata, zahvaljujući, uz ostalo, i ratnoj politici HDZ BiH.

Ideja podjele

Ratni član Predsjedništva BiH, Ivo Komšić, za naš radio podvlači kako je ideja Herceg-Bosne bila prije svega ideja o podjeli
Zapravo, Herceg-Bosna je tvorevina za koju su žrtvovani Hrvati Bosanske Posavine i Srednje Bosne, kaže nekadašnji član Predsjedništva BiH Ivo Komšić.
Bosne i Hercegovine.

„To više ne treba ni dokumentirati jer je to dokumentirano iz Ureda predsjednika Tuđmana kad su objavljeni stenogrami razgovora koje je on vodio s dužnosnicima Herceg-Bosne. Svi njihovi razgovori su vezani za podjelu BiH. Dakle, to što se tiče države BiH, sasvim je jasno: Herceg-Bosna je formirana, i kao prva faza je, i to piše u osnivačkom aktu, pripajanje tog dijela Republici Hrvatskoj. To doslovce piše. Ona nije, naravno, bila usmjerena na to da se bori za opstojnost Hrvata, jer – da je to bio osnovni njen cilj, ona bi se borila za cjelovitu BiH. Zapravo, Herceg-Bosna je tvorevina za koju su žrtvovani Hrvati Bosanske Posavine i Srednje Bosne“, navodi Komšić.

U odnosu na ostala dva naroda, u BiH Hrvati su danas u najgorem položaju, slaže se Ivo Komšić, navodeći kao primjer odredbu o entitetskom glasanju zbog koje Hrvati ne mogu utjecati na odluke u državnom Parlamentu. U vlasti Republike Srpske gotovo ih i nema, dok preglasavanja i na ostalim nivoima vlasti nisu rijetkost.

Oživljavanje ideje Herceg-Bosne i kroz federalnu jedinicu s hrvatskom većinom, ili, kako kaže Komšić – treći entitet - jednostavno ne može biti dobro rješenje.

„Neravnopravnost se neće ispraviti time što ćete napraviti teritorijalnu jedinicu na kojoj će biti Hrvati sami sebi vlast, a onda u dvije trećine države će biti nacionalna manjina. Taj pristup je jedan potpuno pogrešan pristup, koji se mora napustiti i rješenje tražiti potpuno drugačije, u jednoj drugoj, pravednijoj raspodjeli vlasti, da svaki konstitutivni narod osjeća ovu državu kao svoju svugdje. Ne samo u Hercegovini, nego i ovdje, u Sarajevu, u Banjaluci itd“, tvrdi Komšić.

Od hrvatske samouprave do stvaranja međukantonalnog vijeća, u BiH se, nakon rata, u nekoliko navrata pokušalo sa oživljavanjem hrvatskog entiteta. Komšić dodaje kako secesiju i podjelu međunarodna zajednica nikada neće dozvoliti.

„Nedavno je ovdje bila državni sekretar SAD, gospođa Klinton, koja je vrlo jasno ponovila: nema daljnje podjele BiH i nema secesije BiH. To su direktno poruke onima koji žele obnoviti Herceg-Bosnu“
, ocjenjuje Komšić.

Podsjetimo: u Hagu se trenutno vodi postupak protiv vodstva Hrvatske Republike Herceg-Bosne, na čelu s Jadrankom Prljićem, po tačkama optužnice koje uključuju i zločine protiv čovječnosti. Jedan od utemeljitelja Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, Dario Kordić, ranije je osuđen na 25 godina zatvora.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG