Dostupni linkovi

Novi protesti mještana protiv solarnih elektrana kod Mostara


Protest građana zbog planiranih novih građevinskih radova na izgradnji solarnih elektrana u blizini njihovih kuća; 23. mart 2024.
Protest građana zbog planiranih novih građevinskih radova na izgradnji solarnih elektrana u blizini njihovih kuća; 23. mart 2024.

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" održala je u subotu, u naselju Međine, na brdskom području zapadno od Mostara, protest protiv početka novih građevinskih radova na izgradnji solarnih elektrana u blizini njihovih kuća.

Mještani naselja Međine, na jugu Bosne i Hercegovine, su kazali da su zabrinuti, jer su u njihovom naselju započeli građevinski radovi na novoj parceli, koja se nalazi tik iznad njihovih kuća.

"Radi se o tome da se solarne farme iznad našeg naselja dalje proširuju", rekao je Armin Dubljević, predstavnik mještana naselja Međine.

Kaže da su prije nekoliko mjeseci mještani "poplivali" od dijela solarne farme koji je već instaliran.

"Došli smo ovdje da kažemo da su naši životi ugroženi."

Kažu i da svaku noć kad pada kiša moraju provjeravati nailazi li bujica. Do sada solarni park postavljen na nekih 70 hektara površine, na području gdje su nekada bili pašnjaci, u naselju gdje se ljudi bave stočarstvom i pčelarstvom.

Mještani tvrde da je 2010. godine urađena Studija uticaja na okoliš, u kojoj stoji da je riječ o prostoru s nagibom, gdje se ne preporučuje postavljanje solara. Navode da vlasti to ignoriraju, kao i da se poljoprivredno zemljište mimo zakona prenamjenjuje u građevinsko, te da se državno zemljište prodaje tajkunima, kršeći zakon o zabrani raspolaganja državnim zemljištem kojeg je donio visoki predstavnik.

"Zbog toga strahuju da će uslijed novih kiša doći do poplava i klizišta što će izravno ugroziti njihove domove", navodi se u izjavi Neformalne grupe građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru".

Protest u Međinama blizu Mostara, 23. mart 2024.
Protest u Međinama blizu Mostara, 23. mart 2024.


Ustvrdili su i da protestom žele ukazati na "veliki problem s kojim su suočeni, te spriječiti daljnje građevinske radove kako bi zaštiti svoje i živote svoje djece".

Početkom novembra 2023. godine, uslijed velikih kiša, došlo je do obilnih bujičnih voda, koje su nanijele velike štete kućama i imanjima u naselju Međine. Mještani su to doveli u vezu sa, kako tvrde, nepropisnom izgradnjom solarnih elektrana na padinama iznad njihovih kuća.

Lokacija gdje se grade solarni paneli kod Mostara, 23. mart 2024.
Lokacija gdje se grade solarni paneli kod Mostara, 23. mart 2024.

Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru" okuplja mještane sedam naselja sa ruralnih područja šireg prostora Grada Mostara. To su naselja Prigrađani, Miljkovići, Kozice, Međine, Gubavica, Pijesci, te Planinica.

Oni tvrde da se bore protiv stihijskog izdavanja saglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara.

Osnov za izdavanje ovih koncesija su izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara iz 2012. godine koje se odnose na elektroenergetske objekte koje je usvojilo Gradsko Vijeće Mostara u januaru 2022. godine.

"Međutim suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja i izmjena i dopuna Prostornog plana nije konzultirana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura", saopćila je Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru".

Protest građana u Međinama kod Mostara, 23. mart 2024.
Protest građana u Međinama kod Mostara, 23. mart 2024.

Mještani su u više navrata ustvrdili i da će planirani projekti elektrana "naštetiti poljoprivredi i uništiti prirodnu okolinu". Najavili su i podnošenje tužbi.

Predstavnici mještana sedam naselja tvrde da je zemljište u ruralnim područjima Mostara "nezakonito i bez poštovanja procedura prenamjenjuje u građevinsko".

Ekspanzija solarnih elektrana - zelena tranzicija ili biznis ambicija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:31 0:00

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić nedavno je, upitan o protivljenju mještana izgradnji elektro-energetskih objekata na navedenim područjima, izjavio da je Prostorni plan donesen 2012. godine.

"Tad su onako prilično široko definirane te lokacije. Nije tad se moglo znati ni koliko kapaciteta ima, nije se moglo znati ni kad će se graditi, hoće li se graditi, pa je to sve nekako prošlo prilično komotno", ustvrdio je Kordić.

On smatra da je strah mještana više "produkt loše komunikacije tih odluka iz 2012. godine", te "da je dobra stvar da Mostar ima priliku da bude lider u čitavoj regiji u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora".

XS
SM
MD
LG