Dostupni linkovi

U Mostaru protest zbog planova za gradnju solarnih i vjetroelektrana blizu kuća


Mještani sedam mostarskih naselja protiv solarnih i vjetroelektrana na protestu u Mostaru, 29. januar 2024.
Mještani sedam mostarskih naselja protiv solarnih i vjetroelektrana na protestu u Mostaru, 29. januar 2024.

Predstavnici sedam naselja sa šireg područja okoline Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), u ponedjeljak, 29. januara, održali su u centru tog grada protest, protiv planova za gradnju solarnih i vjetroelektrana u blizini njihovih kuća i imanja.

Stanovnici ovih naselja okupljeni u neformalnu grupu građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru", tvrde da je Prostorni plan iz 2012. godine, izmijenjen deset godina kasnije, donesen bez konsultacija sa lokalnom zajednicom, odnosno bez održavanja javnih rasprava koje zakon o lokalnoj samoupravi nalaže.

Navode da će planirani projekti elektrana, kako kažu, "naštetiti poljoprivredi i uništiti prirodnu okolinu".

Najavljuju i podnošenje tužbe.

Ekspanzija solarnih elektrana - zelena tranzicija ili biznis ambicija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:31 0:00

Predstavnici mještana sedam naselja tvrde da je zemljište u ruralnim područjima Mostara "nezakonito i bez poštovanja procedura prenamjenjuje u građevinsko".

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić nedavno je, upitan o protivljenju mještana izgradnji elektro-energetskih objekata na navedenim područjima, izjavio da je Prostorni plan donesen 2012. godine.

"Tad su onako prilično široko definirane te lokacije. Nije tad se moglo znati ni koliko kapaciteta ima, nije se moglo znati ni kad će se graditi, hoće li se graditi, pa je to sve nekako prošlo prilično komotno", ustvrdio je Kordić.

On smatra da je strah mještana više "produkt loše komunikacije tih odluka iz 2012. godine", te "da je dobra stvar da Mostar ima priliku da bude lider u čitavoj regiji u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora".

XS
SM
MD
LG