Dostupni linkovi

Mađarski premijer Orban odgodio posjetu BiH


Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban

Zbog epidemiološke situacije i rasta broja zaraženih korona virusom, premijer Mađarske Viktor Orban odgodio je posjetu Bosni i Hercegovini (BiH) koja je bila najavljena za 25. januara.

Potvrđeno je to u četvrtak, 20. januara, agenciji Srna iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

"Na poziv predsjedavajućeg Tegeltije, premijer Mađarske trebalo je da posjeti BiH 25. januara, ali zbog epidemiološke situacije u toj zemlji bit će dogovoren drugi termin", naveli su iz Tegeltijinog kabineta

Mađarski premijer boravio je 6. novembra prošle godine u BiH. Tada je posjetio Banjaluku, gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće političke partije u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Orban se tada u BiH zadržao oko dva sata. Delegacija je nakon slijetanja na aerodrom otišla na radni ručak u restoran u Laktašima, kod Banjaluke, na kojem je osim Dodika bio i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Kako je tada navedeno, Orbanova posjeta bila je uzvratne prirode, s obzirom na to da je Dodik prethodno boravio u Budimpešti, mađarskoj prijestolnici.

Krajem 2021. najavljeno je da Orban planira pomoći Republici Srpskoj (RS) sa 100 miliona eura, kroz fond koji bi trebalo da bude osnovan tokom 2022. godine, a iz kojeg bi mali i srednji preduzetnici, kao i poljoprivrednici, mogli da izvlače bespovratna sredstva.

Osim financijske podrške, mađarski premijer se suprotstavio i pozivima njemačkih vlasti za sankcije protiv Dodika.

Njemačka vlada pozvala je 13. decembra prošle godine Evropsku uniju da nametnu sankcije navodeći kako je Dodikov cilj povući entitet Republika Srpska iz oružanih snaga, pravosuđa i poreznog sistema BiH.

Orban je tada ustvrdio da bi takav potez “dodatno narušio stabilnost Zapadnog Balkana”.

Američko Ministarstvo finansija 5. januara prošle godine uvrstilo je Milorada Dodika na listu sankcija zbog korupcije i nastojanja da neustavno prenese nadležnosti sa države BiH na entitet Republika Srpska.

Najave odcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa bojkotom u radu državnih institucija.

Narodna skupština RS je 10. decembra na posebnoj sjednici usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o “vraćanju nadležnosti” sa državnog nivoa na nivo Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH.

U Deklaraciji se precizira da su “svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni”.

Mađarski premijer izazvao je i negodovanje bh. javnosti izjavama koje se tiču integracije BiH u Evropsku uniju (EU).

Orban je na konferenciji za novinare 21. decembra prošle godine, kako je to na društvenim mrežama prenio predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, izjavio kako je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”.

XS
SM
MD
LG