Dostupni linkovi

Hercegovačka policija u štrajku


Policajci u Hercegovačko-neretvanskom kantonu stupili su u srijedu, 10. novembra 2021. u jednosatni štrajk upozorenja

Članovi Sindikata policije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH (FBiH) sa sjedištem u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), stupili su u srijedu, 10. novembra u štrajk upozorenja.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio zamjenik predsjednika Sindikata policije HNK-a, Fadil Čustović, policajci su u vremenu od 10 do 11 sati izražavali nezadovoljstvo na svojim radnim mjestima, po policijskim stanicama i drugim jedinicama u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) HNK-a.

“Razlog za štrajk upozorenja policijskih službenika, odnosno Sindikata policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je neispunjenje dogovora o neisplati dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama prema svim budžetskim korisnicima, a najvećim dijelom prema policijskim službenicima”, izjavio je Čustović za RSE.

Iz sindikata podsjećaju da se radi o dugovanjima nastalim po presudama sudova, koji su donijeli odluke u korist zaposlenih u javnim službama HNK-a, po tužbama za kršenje radnih prava po važećim kolektivnim ugovorima, uključujući neisplatu dugovanja za noćni rad, plata, regresa i slično.

Neke od presuda datiraju još i iz 2011. godine. U sindikatu navode da se ukupna dugovanja Vlade HNK prema budžetskim korisnicima po tom osnovu, zajedno sa kamatama, kreću i do 60 miliona konvertibilnih maraka (oko 30 miliona eura).

Sindikat policije HNK traži da u budžetu kantona bude predviđeno, kao i svake godine, najmanje 4,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 2,25 miliona eura) za isplatu tih dugovanja. U sindikatu smatraju netačnim tvrdnje iz Vlade HNK-a o tome kako je potrebno izvršiti rebalans budžeta HNK za 2021. godinu, kako bi se ta sredstva isplatila.

“Pošto smo prethodnih godina imali jako negativno iskustvo da se veliki dio tih sredstava krajem godine rebalansom raspoređivao na neke druge stavke, imamo osjećaj da se taj scenario ponavlja i ove godine i želimo jednostavno da to spriječimo i da kompletan iznos od 4,5 miliona maraka bude uplaćen za isplatu pravosnažnih sudskih presuda”, rekao je Čustović za RSE, dodajući da je riječ o višegodišnjem problemu, na koji sindikati ukazuju vlastima.

On je rekao i da rebalans budžeta nije uopće potreban, jer se navedeni novac već nalazi na računu i spreman je za isplatu.

U međuvremenu, iz Vlade HNK je saopćeno, vezano za današnji štrajk upozorenja koji organizira čelništvo Sindikata policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kako Vlada HNK “izražava nevjericu i zabrinutost, naročito u svjetlu tradicionalno konstruktivnog i korektnog dijaloga na relaciji Vlada – Sindikat policije koji ne treba biti doveden u pitanje”.

“Podsjećamo kako je novi Kolektivni ugovor s policijskim sindikatom potpisan u martu ove godine i kako je njime dodatno poboljšan materijalno-pravni status zaposlenika MUP-a HNK u odnosu na povećanja policijskih plata u tri budžetske godine za po pet posto kroz Kolektivni ugovor iz 2018. godine. U prilici potpisivanja ugovora prije nepunih osam mjeseci, predsjednik Sindikata policije javno je zahvalio Vladi na ‘razumijevanju i korektnom dijalogu koji su doveli do popravka postojećeg Kolektivnog ugovora”, stoji uz ostalo u saopćenju Vlade HNK-a.

Tvrde i da Vlada HNK kontinuirano preuzima aktivnosti kako bi “funkcionalno i profesionalno jačala policijske strukture, kroz obuku i kadrovsko osnaživanje, te jačanje materijalno-tehničke opremljenosti”.

“Konkretno, putem Ministarstva unutrašnjih poslova ulaže se nezanemariv budžetski novac na stalno opremanje policijskih službenika kroz nabavku oružja, različite profesionalne opreme, odora, vozila, motocikala, obnovu policijskih postaja i ureda u kojima zaposlenici MUP-a rade.

Pored svega toga, i uprkos općoj izrazito nepovoljnoj situaciji i u smislu pandemijskih posljedica i osjetno slabijega punjenja budžeta i u smislu globalnih privredno-tržišnih kriza čije posljedice osjeća cjelokupno društvo, Sindikat policije sada u prvi plan stavlja traženja po naslijeđenim obavezama po pravosnažnim tužbama”, navodi se uz ostalo u saopćenju iz Vlade HNK-a.

XS
SM
MD
LG