Dostupni linkovi

Zbog nereda u Mostaru zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona 


Novijači mostarskog kluba Zrinjski (november 2020)
Novijači mostarskog kluba Zrinjski (november 2020)

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, jednog od deset kantona Bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, osudili su u ponedeljak, 26. aprila 2021. godine nerede u Mostaru, te zatražili ostavku Ministra unutarnjih poslova HNK Slađana Bevande.

Jedna osoba je teže povrijeđena, a pričinjena je i materijalna šteta na jednom stambenom objektu prilikom nereda, koji su se u petak 24. aprila, kasno uveče dogodili u Mostaru, gradu na jugu Bosne i Hercegovine (BiH). Policija je privela deset osoba zbog izazivanja nereda.

"Ovo nije prvi put da se provodi teror nad građanima u Mostaru koji se dovodi u vezu sa navijačkom grupom 'Ultras'. Očekujemo konkretne mjere i sankcije protiv ove organizirane skupine napadača, koje ni zabrana kretanja za vrijeme policijskog sata nije spriječila u vandalskom ponašanju ugrožavanja ljudskih života, izazivanju opće opasnosti i napadu na privatnu i javnu imovinu", navodi se u saopćenju.

Glasnogovornik Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova, Ljudevit Marić, za RSE je kazao kako je brzom intervencijom pripadnika Policijske uprave Mostar, javni red i mir je stavljen pod nadzor.

Marić, međutim nije mogao komentirati napise lokalnih portala o tome da je riječ o upadu pripadnika “Ultrasa”, navijačke grupe Hrvatskog športskog kluba Zrinjski iz Mostara, u većinsko bošnjačko naselje Donja Mahala, gdje je navodno došlo do sukoba sa mještanima i članovima navijačke grupe “Red Army” Fudbalskog kluba Velež iz Mostara.

Zastupnici SDA su zatražili ostavku ministra unutarnjih poslova HNK Slađana Bevande zbog "niza evidentnih propusta u radu kantonalnog MUP-a u zadnje vrijeme".

Također su pozvali da se utvrde propusti u radu Policijske uprave Mostar, jer kako kažu, policija nije spriječila kretanje organizirane grupe u vrijeme zabrane kretanje, kao i uključivanje Tužilaštva HNK u procesuiranje spomenute grupe.

XS
SM
MD
LG