Dostupni linkovi

Mostar: Policajci optuženi za zlostavljanje


Kantonalno tužilaštvo u Mostaru podiglo je, a Opštinski sud u Mostaru potvrdio optužnicu protiv policijskih službenika Jusufa Penave (25) iz Čapljine i Armina Vrače (29) iz Mostara koji su osumnjičeni za zlostavljanje tokom obavljanja službe i nanošenje lakih tjelesnih povreda.

Optužnicom se Penava i Vrače terete da su 10. aprila 2021. godine oko 22.50 sati u ulici Franjevačka 16 C, u Mostaru na jugu BiH, u vrijeme zabrane kretanja od 21 sat do 5 sati, postupajući kao policijski službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (jednog od deset kantona u Federaciji BiH), PU Mostar - PS Centar, sustigli S.B., koji se kretao ispred osumnjičenih i koji stanuje na navedenoj adresi i primjenili silu prema oštećenom koji im nije pružao nikakav otpor.

Oni su mu pojedinačno više puta zadavali udarce nogama i rukama u glavu i trup, vukli za kosu, te vrijeđali, psovali mu majku, pa ga na taj način zastrašivali, da bi ga potom priveli u PU Mostar - PS Centar, gdje su mu uručili Prekršajni nalog, ističe se u Saopštenju Kantonalnog suda u Mostaru.

Nakon toga, navodi se u sudskom obrazloženju, oštećeni je napustio Policijsku stanicu, pa se zbog bolova koje je osjećao uputio u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, gdje su mu konstatovane lake povrede, između ostalog, nagnječenje glave, nagnječenje leđa, nagnječenje grudnog koša, istegnuće vratnog mišića, akutna reakcije na stres.

Nakon potvrđivanja optužnice, Opštinski sud u Mostaru je zakazao ročište radi izjašnjenja o krivici koje će se održati dana 13. oktobra 2021. godine.

XS
SM
MD
LG