Dostupni linkovi

Mostar: Podrška novinarima BiH, Francuske i cijelog svijeta


Španski trg u Mostaru
Španski trg u Mostaru

"Je suis Charlie" (Ja sam Charlie), "Strahovlada", "Not afraid" (Ne bojim se), "Ne drže nas više u strahu, drže nas na nišanu", neki su od transparenata i poruka koje su u četvrtak u podne, na centralnom gradskom trgu ispred Gimnazije u Mostaru, istakli na mirnom okupljanju par desetina građana i novinara.

Riječ je o okupljanju, najavljenom preko društvenih mreža, povodom tragičnog terorističkog napada na redakciju pariškog magazina "Charlie Hebdo", koje su organizovali portal Klix.ba i portal Tačno.net. Oni su pozivali sve kolege novinare u BiH, građane ove zemlje da danas u 12 sati dođu ispred Ambasade Francuske u Sarajevu, te na Španski trg u Mostaru, zapale svijeće ili ostave olovke kako bi se sjetili žrtava ubistva.

Muharem Hindić Mušica
Muharem Hindić Mušica

Do skupa je došlo samo nekoliko dana nakon niza incidenata i napada na novinare više medija u BiH.

"Istina pogađa mnoge koji su na vlasti, tako da novinarima moramo pomoći, pogotovo sada u ovom dešavanju gdje je udarila vlast i policija i tužilaštvo, gdje su udarili na njih. Sada ovo što se desilo u Francuskoj, toliko je to ružno, tužno, ja nemam riječi o tome nešto više da govorim", izjavio je za Radio Slobodna Evropa neformalni vođa protesta u Mostaru Muharem Hindić Mušica.

Amer Bahtijar, sa portala Tacno.net, kazao je kako su na okupljanje došli da izraze solidarnost sa žrtvama terorističkog napada u Francuskoj. "To je još jedan u nizu napada na novinare, ali ne samo na novinare. Ovo je sada sasvim jasno da ljudi ne trpe bilo kakvu kritiku, da je bilo kakva kritika zabranjena, i da teroristi nemaju milosti prema bilo kome ko ima mišljenje koje se ne slaže s njihovim", kazao je Bahtijar.

Mostar
Mostar

Mostarac Edin Vejzović je kazao da se jučer izgubljeni životi više ne mogu vratiti, ali da se trebaju preduzeti zakonske mjere, kako bi novinari mogli slobodno obavljati svoj posao.

"Ako ste vi mogli da izvještavate o mom ugroženom pravu na rad, kao fakultetski obrazovanoj osobi, koja se bori sa ogromnom birokratijom i nepotizmom, ja vama dajem podršku svima", poručila je novinarima svakodnevna učesnica mostarskih protesta Mirsada Mulać.

XS
SM
MD
LG