Dostupni linkovi

Poginuo muškarac u jednoj od ruševina u Mostaru


Muškarac je stradao u kompleksu ruševina prijeratnog restorana "Jagnje" u centru Mostara (9. januar 2022)
Muškarac je stradao u kompleksu ruševina prijeratnog restorana "Jagnje" u centru Mostara (9. januar 2022)

Jedan muškarac, čiji identitet još nije poznat, stradao je u nedjelju, 9. januara, u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), u jednoj od ruševina, zaostalih iz proteklog rata, na Španskom trgu, u centru tog grada.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru.

"Događaj je policiji prijavljen u 13 sati i 10 minuta. Stradala je muška NN (nepoznata, op. RSE) osoba, kada se na njega srušio dio ruševnog objekta. Uviđaj je u toku", kazali su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Operativnog dežurstva MUP-a HNK-a.

Muškarac je stradao u kompleksu ruševina prijeratnog restorana "Jagnje" u centru Mostara gdje se se dio kamene ruševne konstrukcije obrušio na njega.

Na mjestu nesreće su raspoređene vatrogasne ekipe, koje su radile na izvlačenju tijela ispod ruševina, policija, kao i vozilo Hitne pomoći.

Na desetine reprezentativnih, historijskih objekata uglavnom u centru Mostara, koji su teško oštećeni u ratu između 1992. i 1995. godine, su ruševine I predstavljajući opasnost za ljude i saobraćaj.

Predstavnici Grada Mostara su ranije izjavljivali da su objekti ostali neobnovljeni zbog nedostatka investicija, ali i zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Zgrade su građene dijelom i kao privatne u vrijeme austrougarske uprave u BiH, pa su tokom perioda socijalizma nacionalizirane, tako da još nisu riješena imovinska pitanja.

Gradske vlasti su tvrdile i da obnova porušenih objekata širom Mostara zavisi i od viših nivoa vlasti - kantona, entiteta, te države BiH.

XS
SM
MD
LG