Dostupni linkovi

Ruševine u Mostaru i 25 godina poslije rata

Na desetine reprezentativnih, historijskih objekata širom Mostara, koji su teško oštećeni u ratu između 1992. i 1995. godine, i dan-danas stoje u ruševinama, predstavljajući opasnost za ljude i saobraćaj.

Najviše takvih objekata je u Ulici maršala Tita, među Mostarcima poznatijoj kao Glavna ulica, koja se nalazi blizu Starog mosta, u istočnom - većinski bošnjačkom - dijelu Mostara.

Više porušenih javnih objekata nalazi se i na Španskom trgu, u centru Mostara, gdje je tokom 1993. i 1994 .godine bila ratna linija razdvajanja između snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike BiH.

Kako su ranije gradske vlasti objašnjavale, objekti su ostali neobnovljeni zbog nedostatka investicija, ali i zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, pošto su te zgrade građene dijelom i kao privatne u vrijeme austrougarske uprave u BiH, pa su tokom perioda socijalizma nacionalizirane, tako da još nisu riješena imovinska pitanja.

Gradske vlasti su tvrdile i da obnova porušenih objekata širom Mostara zavisi i od viših nivoa vlasti - kantona, entiteta, te države BiH.


Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG