Dostupni linkovi

Mostar kao glavni grad FBiH: Oporavak ili betoniranje Dejtona


Mostar
Mostar
Nakon što je Socijaldemokratska unija (SDU) u javnost istupila s idejom da bi rješenje za Mostar moglo biti to da grad na Neretvi dobije status glavnog grada Federacije Bosne i Hercegovine, uslijedile su različite reakcije.

Zagovornici ove inicijative smatraju kako bi proglašavanjem Mostara glavnim federalnim gradom bile stvorene pretpostavke za njegov brži ekonomski razvitak, što bi otvorilo perspektivu prevazilaženja postojećih nacionalnih i političkih podjela. Kritičari, s druge strane, ocjenjuju kako je riječ prije svega o neracionalnoj ideji koja bi mogla trajno zabetonirati Dejtonski mirovni sporazum.

Mostar, kao glavni grad Federacije, prvorazredno je političko ali i ekonomsko pitanje, čiji odgovor za mnoge predstavlja i sudbinu suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDU Miro Lazović podsjeća da ideja nije nova, ali su je u ovoj stranci odlučili obnoviti uoči razgovora o racionalizaciji prostora Federacije, odnosno incijative koju je pokrenula američka administracija.

„Mislimo da je Mostar za ovih sedamnaest godina postao 'grad slučaj'. Kao glavni grad Federacije BiH treba da otkoči te procese na način da se i razbiju neke sumnje u unitarizaciju Bosne i Hercegovine. S tom idejom bi se podjele etablirane ovih sedamnaest godina polako otklanjale, a Mostar bi postao jedno stjecište Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine", smatra Lazović.

Grad Mostar kao glavni grad Federacije BiH bio bi sjedište Parlamenta FBiH, predsjednika FBiH i njegovih zamjenika, kao i sjedište Vlade FBiH, te najmanje 50 posto ministarstava.

Očekivano - ideja je naišla na različite reakcije, pa i građana Mostara.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link


Dok u HDZ BiH smatraju kako pred Bosnom i Hercegovinom stoje mnogo važniji izazovi, u SDA ocjenjuju da je riječ o ideji vrijednoj razmišljanja.
Marinko Čavara
Marinko Čavara

„Implementacija presude Sejdić-Finci, rekonstrukcija Federacije, složena ekonomsko-politička situacija po pitanju rekonstrukcije vlasti u Federaciji – još dodati novo pitanje, uređenje glavnog grada Federacije – mislim da je više nego nepotrebno u ovim složenim procesima“, smatra Marinko Čavara iz HDZ-a BiH.

„Potrebno je izvršiti jednu duboku analizu koliko je to opravdano sa ekonomskog aspekta, ali, ako bi se postiglo političko rješenje, onda, naravno, može se o njemu i razgovarati“, ocjena je Ismeta Osmanovića iz SDA.

Proglašenje Mostara glavnim gradom FBiH za SDP ne bi suštinski riješilo problem koji se tiče izmjena statuta i izbornog zakona Mostara. Iako se u prijedlogu SDU navode i tri multietničke opštine u sastavu grada, Aner Žuljević iz SDP grada Mostara kaže:

„Mostar – da se proglasi glavnim gradom Fracuske, to u ovom momentu ne bi moglo puno pomoći. Suštinska stvar je djelovanje na dvije ključne političke stranke u ovom momentu, SDA i HDZ, koje se od početka procesa nisu pomakle s mjesta kada su u pitanju njihovi prijedlozi niti žele da slušaju prijedlog bilo koje druge političke stranke.“

Bez iskrene želje

Treba podsjetiti da su prema odluci Visokog predstavnika prije nekoliko godina sjedišta pet federalnih ministarstava, kao i još nekih javnih preduzeća i institucija izmještena u Mostar. Sve se to ipak nije mnogo odrazilo na položaj grada, uz ostalo jer većinu svog radnog vremena ministri zajedno sa svojim predstojnicima ureda, savjetnicima, sekretaricama i službenim vozačima provedu u Sarajevu, a ne Mostaru kao što je to zakonom predviđeno.

Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić
Njihova posjeta svedena je uglavnom na sjednice Vlade Federacije koje se povremeno održavaju u Mostaru. No to ih ne smeta da naplate sve naknade zbog ‘odvojenog’ života.

„Nema iskrene želje ni volje. Otpustilo se jedno pedesetak ljudi i to je bilo sve. Korisna suština nije uopšte to, niti je to bio cilj. Kad je Paddy Ashdown rekao da će biti u punom kapacitetu, to se nikad nije desilo“, rekao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Prije dvanaest godina OHR se javno i službeno zauzeo za ideju da Mostar bude glavni grad Federacije, pozvavši vlasti da na tome rade “kako bi se Mostar u svakom smislu obnovio i kako ne bi ostao podijeljen grad”. No kritičari ideje su uz ostalo naglašavali kako bi to moglo značiti betoniranje entitetskih podjela i konačno Dejtonskog mirovnog sporazuma. Analitičar Mile Lasić danas kaže:

„To je apsolutni nonsens, definitivno uvezivanje, ako hoćete, hrvatskog političkog faktora unutar Federacije, pa time i Bosne i Hercegovine, jeste preko ideje glavnoga grada, kad već ne funkcioniraju na ozbiljan način druge sveze. Ovo bi značilo reintegraciju Mostara, Hercegovine, a rekao bih i Bosne i Hercegovine.“

Prof. Slavo Kukić s druge strane komentira:

„Takva inicijativa zaslužuje pažnju ako se stvari gledaju statično, ali, ako se gleda dinamički, puno veća pažnja je kako normalno organizirati Bosnu i Hercegovinu, i kao državu i kao društvo, da se najveći dio sredstava ne troši na plaće i silnu administraciju nego u razvoj. S ovako organiziranom Bosnom i Hercegovinom to nije moguće.“

Uspostavom Federacije, za glavni grad predviđeno je Sarajevo. Ali ova ustavna stavka nikada nije dobila formu zakona.

Pravni eksperti objašnjavaju da za proglašenje Mostara nije potrebno mijenjati Ustav BiH, dovoljno je da Parlament BiH donese zakon o Sarajevu kao glavnom gradu države, nakon čega bi Mostar mogao biti proglašen glavnim administrativno-političkim sjedištem Federacije.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG