Dostupni linkovi

Mostar: Kako je utekao Dominik Ilijašević Como?


Zatvor u Mostaru, foto: Mirsad Behram
Zatvor u Mostaru, foto: Mirsad Behram
Još jedan osuđenik za teška krivična djela, ovaj put u pitanju su ratni zločini, pobjegao je sa izdržavanja kazne. Dominik Ilijašević zvani Como, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima u općinama Vareš i Kiseljak, nije se u utorak uveče vratio sa 25-odnevnog dopusta u Kazneno-popravni zavod u Mostaru. Pitanje koje se i ovog puta postavlja jeste: kako je do svega toga došlo? U međuvremenu, mediji javljaju da se Ilijašević, poput nekolicine osuđenika prije njega, sklonio u susjednu Hrvatsku, dok policija tvrdi da ne postoje dokazi za tako nešto.

Javnost postavlja pitanje kako se uopće osuđenik za tako teška krivična djela poput ratnih zločina mogao naći na 25-odnevnom dopustu. Pravni stručnjak, prof. dr. Nurko Pobrić objašnjava da zakon tako nešto dozvoljava:

„Postoji zakon o izvršenju krivičnih sankcija i određeni podzakonski propisi koji regulišu prava i obaveze osoba koje se nalaze u pritvoru, odnosno koje se nalaze na izdržavanjuu kazne zatvora. Prema tim propisima, zatvorenici imaju pravo na, kako se to kolokvijalno kaže, određene pogodnosti. To su izlasci iz zatvora dnevni, pa i godišnji odmori itd", kaže Pobrić.

Ako se potvrdi da je Ilijašević pobjegao, prof. dr. Nurko Pobrić o tome dodaje:

„Onda bi se radilo o zloupotrebi tog prava. Detalje ne znam, ali to je otprilike to.“

Šta se može dogoditi u tom slučaju, portparol policije u Mostaru Srećko Bošnjak objašnjava:

„Time sada on u narednom periodu gubi niz beneficija koje su mu pripadale. Ali to je već pitanje koje ne treba postavljati policiji. Mi ćemo odraditi svoj dio posla onog momenta kada ga pronađem, znači lišićemo ga slobode i sprovesti na izdražavnje kazne zatvora", kaže Bošnjak.

Ipak, analitičar Faruk Kajtaz kaže kako je jasno da osuđenici i za najteža krivična djela imaju zakonsko pravo na razne pogodnosti, međutim naglašava:

„Mislim da su i vlasti zatvora i sigurnosne strukture u BiH svakako trebale imati sigurnosnu procjenu oko toga da li postoji ili ne mogućnost bjekstva ovoga osuđenika, koji je, da napomenem, osuđen za ratne zločine", smatra Kajtaz.

Dan nakon što je javnost saznala da je osuđenik Dominik Ilijašević Como pobjegao sa izdržavanja kazne nije bilo moguće doći do izjave direktora Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru Romea Zelenike. On je, kako nam je objašnjeno u Zavodu, na godišnjem odmoru. Ipak, veče prije Zelenika je u izjavi za neke medije objasnio kako je donesena odluka da Dominik Ilijašević može dobiti 25 dana godišnjeg odmora:

„Nikakav tim koji odlučuje o pogodnostima osuđenika koji će dobiti. A mi smo za njega tražili čak mišljenje od Ministarstva da nam oni točno preračunaju kad on može početi korisiti", naveo je Zelenika.

Nakon medijskih izvještaja da se Ilijašević sklonio u Hrvatsku, iz policije su saopćili da dokaza zasad o tome nema. Direktor Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru Romeo Zelenika u izjavi medijima objasnio je i da postoji redovna procedura za sve osuđenike koji trenutno nisu u zatvoru:

„Mi svaki vikend šaljemo Graničnoj policiji spisak osuđenika kojima je odobrena pogodnost. Šalje se i policiji i Graničnoj policiji spisak tih osuđenika koji su na odobrenoj pogodnosti, tako ako bi slučajno došli do granice, oni ih zaustave da ih liše slobode i mi dođemo po njih. Imali smo takvih iskustava.“

Građani, ako je suditi po izjavama onih koje smo anketirali, za cijeli slučaj okrivljuju nadležne:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

Bilo kako bilo, Dominik Ilijašević Como, bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene „Maturice“ Hrvatskog vijeća obrane, kojeg je Kantonalni sud u Zenici 2007. godine osudio zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojim su i ubistva u selu Stupni Do, nedostupan je pravosudnim i organima gonjenja u BiH.
XS
SM
MD
LG