Dostupni linkovi

Kukasti krst na mostarskoj galeriji čiji je vlasnik izraelski biznismen


Pogled iz zraka na Mostar (Arhivska fotografija)
Pogled iz zraka na Mostar (Arhivska fotografija)

Na mostarskoj galeriji The Hub of Fine Arts, koja je u vlasništvu izraelskog poduzetnika Amira Grossa Kabirija, u noći s 4. na 5. avgust nacrtan je kukasti krst.

Kabiri, koji je i predsjednik Jevrejske općine Mostar, to je nazvao ''zločinom iz mržnje''.

''Ovaj čin, koji predstavlja, ni manje ni više nego zločin iz mržnje, dokaz je da usprkos pozitivnim koracima koji su napravljeni u posljednje vrijeme, borba protiv antisemitizma i ksenofobije je daleko od kraja. Cijelim srcem vjerujemo da pojedinci koji su počinili ovaj zločin ne predstavljaju građane Mostara niti narode BiH'', saopćio je 5. avgusta Kabiri.

Vandalski čin crtanja nacističke ''svastike'' osudio je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

"Osuđujemo sve pokušaje pojedinaca ili organiziranih skupina čije djelovanje dovodi do narušavanja javnog reda i mira, ali i pokušaja stavljanja Mostara u negativni kontekst te mogućeg pokušaja podizanja nacionalnih tenzija", saopćila je 5. avgusta Gradska uprava Mostara.

Od policije, kako se navodi, očekuju da otkriju i kazne počinitelje.

"Grad Mostar čini već i činit će u idućem razdoblju dodatne aktivnosti na prevenciji ovakvih događaja. U tu svrhu u proračunu su osigurana sredstva kako za održavanje tako i za nabavku sustava video nadzora na prostoru grada, a što će podići razinu sigurnosti i prevenirati ovakve vandalske ispade", saopćila je Gradska uprava Mostara.


Galerija The Hub of Fine Arts otvorena je krajem maja i tom prilikom je rečeno da su u njoj izložena umjetnička djela vrijedna oko 150 miliona eura.

Vlasnik galerije je kompanija Aluminij Industrija na čijem čelu je Kabiri, koji je u međuvremenu imenovan i za predsjednika Jevrejske općine Mostar, ali i potpredsjednika ''Zrinjskog'', koji je uz ''Velež' jedan od dva nogometna kluba u najvećem gradu na jugu Bosne i Hercegovine.

Aluminij Industrija, u vlasništvu M.T. Abraham Grupacije, nastala je nakon zatvaranja kompanije Aluminij Mostar, koja je bila u 44 posto u vlasništvu Vlade entiteta Federacija BiH, 12 posto u vlasništvu Vlade Republike Hrvatske i 44 posto u vlasništvu radnika kao dioničara.

Aluminij Mostar je ugasio proizvodnju 10. jula 2019. godine zbog gubitaka koji su narasli na oko 200 miliona eura.

Ranije je u Mostaru meta napada bilo Partizansko spomen-groblje. Ono je oskrnavljeno 15. jula 2022. i uništene su skoro sve nadgrobne ploče, ukupno oko 700, poginulih boraca narodnooslobodilačke borbe tokom Drugog svjetskog rata.

Spomen-groblje je godinama cilj vandala i na kojem su nerijetko ispisavani fašistički simboli i poruke, u gradu u kojem su, nakon rata koji je završio 1995. godine, i dalje prisutne etničke podjele na bošnjački i hrvatski dio.

XS
SM
MD
LG