Dostupni linkovi

Odbačen zahtjev za vodnu suglasnost za hidroelektrane na Buni kod Mostara


Bunski kanali, 21. mart 2021.
Bunski kanali, 21. mart 2021.

Agencija za za vodno područje Jadranskog mora odbacila je zahtjev investitora za prethodnu vodnu suglasnost za izgradnju dviju malih hidroelektrana na Bunskim kanalima, desetak kilometara južno od Mostara na jugu Bosne i Hercegovine (BiH).

Predstavnik neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni" Miroslav Barešić kazao je kako je to jedan od koraka prema trajnoj zaštiti Bunskih kanala, koji imaju status spomenika prirode.

"Naša borba se nastavlja i nećemo odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali, a to će se desiti kada bude raskinut koncesioni ugovor", istaknuo je on.

Građani naselja Buna zatražili su 13. juna od Gradskog vijeća Mostara da iz prostornog plana izbriše dvije male hidroelektrane.

Mještani, ekološka udruženja i biolozi tvrde da će izgradnja hidroelektrana na ušću rijeke Bune u Neretvu nanijeti štetu biljnom i životinjskom svijetu, te dovesti do plavljenja okolnih naselja.

Nakon toga je Gradsko vijeće usvojilo odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna koje predviđaju i brisanje ovih malih hidroelektrana.

Prema ovoj odluci, rok za izradu izmjena i dopuna Prostonog plana je tri mjeseca.

"Sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan na snazi je trenutni u kojem su ucrtane dvije male hidroelektrane na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole", kazao je Barešić.

U BiH je do sada izgrađeno 120 malih hidroelektrana, a prema podacima organizacija koje se bave zaštitom okoliša u pripremi je izgradnja dodatne 353.

U Koaliciji za zaštitu rijeka u BiH, koja okuplja 30-ak organizacija, godinama insistiraju da vlasti u BiH uvedu moratorij na izgradnju.

Upozoravaju da BiH nema potrebu za novim hidroelektranama i da one donose korist, isključivo investitorima koji potpisuju ugovor o garantiranoj otkupnoj cijeni električne energije.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je 7. juna izmjene Zakona o električnoj energiji čime je zabranio izgradnju mini hidroelektrana (MHE) snage deset megavata (MW).

Zabrana je postala konačna jer je još u junu 2020. godine zakonska izmjena usvojena i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH.

U drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj, u februaru ove godine je stupio na snagu Zakon o obnovljivim izvorima energije, kojim su ukinuti podsticaji za male hidroelektrane, ali njihova gradnja nije zabranjena.

XS
SM
MD
LG