Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dan žalosti u Rusiji


Dan žalosti u Moskvi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00


Ovaj utorak u Rusiji je Dan žalosti, u spomen žrtvama terorističkog napada u moskovskom metrou.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ne isključuje mogućnost da tragovi dvostrukog napada vode u inostranstvo, a američki predsjednik Barack Obama svom je kolegi Dmitriju Medvjedevu ponudio i pomoć u hapšenju odgovornih.

Zastave su u Rusiji spuštene na pola koplja, građani Moskve polažu cvijeće na metro stanicama Lubjanka i Park kulture gdje je u ponedjeljak poginulo 39, a ranjeno 70 ljudi.

Moskva odaje poštu nastradalima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
Direktan link


Sigurnost je u glavnom gradu podignuta na viši stupanj, policija patrolira s oružjem ispred ulaza u svaku stanicu podzemne željeznice.

Medvjedev je posjetio mjesto prve eksplozije:

"Ti ljudi, mada ih je teško nazvati ljudima, jer su zvijeri, učinili su najteži zločin, bez obzira što su im bili motivi. Nema sumnji da ćemo ih pronaći i uništiti."

Lavrov je rekao kako se dobro zna da su ilegalni teroristi veoma aktivni na granici Afganistana i Pakistana, a neki putevi vode i do Kavkaza.
Predsjednik Rusije Dmitri Medvjedev je posjetio mjesto prve eksplozije


Promašaj na Kavkazu

Stoga on ne isključuje mogućnost upletenosti izvana u jučerašnje napade. Nijedna grupa nije do sada preuzela odgovornost za napad, ali je šef sigurnosti Aleksandar Bortnikov objavio da postoje indikacije o povezanosti napadača sa Sjevernim Kavkazom.

Stručnjaci procjenjuju kako ovaj napad, najveći u posljednjih šest godina, zapravo pokazuje neuspjeh desetogodišnje ruske borbe protiv terorizma.

Ukoliko se pokaže tačnim procjena Moskve da su bombaši samoubice Čečeni, to bi bio udar premijeru Vladimiru Putinu, koji je obećao da će "zdrobiti muslimanske teroriste“.

Osim što bi bila riječ o totalnom neuspjehu ruskih službi sigurnosti, bio bi to i promašaj Putinove politike na Kavkazu.

Kremlj je u aprilu 2009. ukinuo desetljeće dugo vanredno stanje u Čečeniji, kao dokaz obnove stabilnosti u regiji nakon dva rata 1990-ih. Od tada se bilježi porast nasilja u Čečeniji i diljem većinski muslimanskog sjevernog Kavkaza. Posljednji bombaški napadi uslijedili su nakon najave vođe čečenskih pobunjenika Doku Umarova da "rat dolazi u ruske gradove".

Završetak protuterorističkog režima u Čečeniji ojačao je ovlasti Ramzana Kadirova, koji je pomogao kod uvodjenja mira u toj nemirnoj pokrajini.

Human Rights Watch medjutim tvrdi da su okrutne metode Kadirova proširile pobunu u susjedne regije i pridonijele mržnji protiv proruskih vlasti.

Hitna pomoć dovozi ranjene u napadu u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
Direktan link
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG