Dostupni linkovi

Teroristički napad u centru Moskve


Teroristički napad u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


Mirjana Rakela

Dva teroristička napada u moskovskom metrou odnijela su više od 38 života, deseci su ranjeni. Napad se dogodio u ranim jutranjim satima kada se podzemnom željeznicom koristi gotovo pola milijuna Moskovljana. Vlasti su saopćile da su napad izvele dvije žene, a za organizaciju napada se sumnjiče grupe sa Sjevernog Kavkaza.

Koordinirani napadi izvedeni su u trenutku kada su vlakovi ulazili u metro stanice u središtu garada, Lubjanku i Park kulture. Iznad Lubjanke je sjedište nekadašnjeg sovjetskog KGB-a kojeg je naslijedila Federalna služba sigurnosti.

Jedan svjedok u telefonskom razgovoru za ruski servis našeg radija ovako opisuje događaj:

„U trenutku napada prelazio sam sa Mosta Kuznecki na Lubjanku. Bio sam na pokretnim stepenicama kada sam čuo eksploziju. U istom momentu gusti dim i prašina napunili su prostor. Ljudi su počeli bježati, padali su jedni preko drugih. I ja sam počeo trčati i izašao iz stanice. Tamo je već bio veliki broj policajaca, vatrogasaca, prva pomoć. Spasioci su izvodili ljude iz metroa.“

Gradonačelnik Moskve Yuri Luszkov kaže da su napad izvele dvije žene.

Moskovski dopisnik našeg radija Maksim Yaroshevsky govorio je sa Jurijem Syominom, glavnim inspektorom i to u samoj blizini Lubjanke.

„Prvi napad se dogodio u 7 sati i 52 minute po moskovskom vremenu, bombaš samoubojica bio je opasan s oko tri kilograma TNT-a.“

Podrška NATO i Bruxellesa

Na hitnom sastanku koji je sazvao predsjednik Dmitrij Medvedev, šef FSB Aleksndar Bortnikov je procjenio da su „napade izveli oni koji su povezani s terorističkim grupama sa Sjeverenog Kavkaza. To je naša glavna teorija.“

Predsjednik Dmitrij Medvedev je kazao da će nastaviti operacije protiv terorista, bez oklijevanja i sve do kraja.
Dmitrij Medvedev na danšnjem vanrednom sastanku u Kremlju

Analitičari ističu da je napad klasičan primjer terorizma. Mete su glavni gradovi i prometne žile kucavice, kako bi se proizveo kaos. Tako je bilo i u Londonu, Tokiju i Madridu.

Ovo je najsmrtonosniji napad u Rusiji od augusta 2004. godine, kada je u padu dva aviona poginulo 72 ljudi. Istoga mjeseca bio je napadnut i moskovski metro. Bombaš samoubojica raznio se ispred ulaza u jednu metro stanicu i u smrt poveo deset ljudi.

Iz međunarodne zajednice stižu osude terorističkih napada. Glavni tajnik NATO Anders Fogh Rasmussen pozvao je Alijansu da surađuje s Rusijom u borbi protiv terorizma. „Nema opravdanja za ovu vrst napada prema nevinim civilima“, istaknuo je Rasmussen.

I francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je osudio „kukavički i stravičan čin“.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso u posebnom je saopćenju izrazio žaljenje i solidarnost s obiteljima žrtvava. “Evropska unija odlučna je podržati ruske vlasti u borbi protiv svih oblika terorizma“, poručeno je u Bruxellesu.

Hitna pomoć dovozi ranjene u napadu u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
Direktan link

Ruski odgovor biće oštar

Ruski odgovor biće oštar

Žarko Petrović, stručnjak “Isac fonda” za pitanja Rusije i Zajednice nezavisnih država ocenjuje u razgovoru za RSE program da je bombaški napad u Moskvi nesumnjivo u vezi sa “tekućom borbom protiv terorizma koju Rusija sprovodi na severnom Kavkazu”.

"To je jedan u nizu tih napada, ali ovaj napad je različit od svih drugih. Posle ovoga će se apsolutno menjati način antiterorističke borbe. Do sada teroristi nisu imali dostup, bar ne tako često, u gradove izvan regiona severnog Kavkaza. Posle ovog napada promeniće se čitav odnos snaga. Naravno, upliv ruske države je ono što će ruska država tim povodom uraditi", objašnjava Petrović.

On procenjuje da će odgovor Rusije ovoga puta biti veoma oštar.

“Već se vidi da su svi ruski zvaničnici lično uključeni, ovo se doživljava kao napad na samu rusku državu i očekujem da će biti veoma oštar odgovor. Istovremeno se, ipak, nadam da Rusi neće ponoviti greške koje su napravile neke druge države u borbi protiv terorizma. Tu pre svega mislim na nesrazmernost u odgovoru i na neka dejstva koja bi pre dovela do toga da se regrutuju novi teroristi, nego da se sprečava terorizam kao takav.”
XS
SM
MD
LG