Dostupni linkovi

Moskva "ne prašta" Vašingtonu zbog viza


Fotoarhiv: Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Moskva, 15. februar 2023.
Fotoarhiv: Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Moskva, 15. februar 2023.

Šef Ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva neće oprostiti vlastima Sjedinjenih Američkih Država to što su odbile da izdaju vize ruskim novinarima za put u Ujedinjene nacije u Njujorku.

"To je kukavička odluka, nećemo je zaboraviti", rekao je Lavrov 23. aprila pred odlazak u Njujork.

Rusija tokom aprila predsedava Savetom bezbednosti UN po principu rotacije, u jeku vojne ofanzive u Ukrajini zbog koje su joj uvedene sankcije Zapada.

"Zemlja koja sebe naziva najpametnijom, najjačom, najslobodnijom, najpravednijom, uradila je nešto glupo", rekao je Lavrov nakon što novinari koji bi 24. i 25. aprila trebalo da ga prate u Americi nisu dobili vize.

Kontakti bez uspeha

Zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov prethodno je rekao da, uprkos kontaktima u nekoliko navrata poslednjih dana na inicijativu Moskve, Vašington nije izdao vize ruskim novinarima.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu pre više od godinu dana uslovi za izdavanje akreditacija ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi, od kojih zavise vize, su uveliko pooštreni.

Globalne agencije podsećaju da ova epizoda između Moskve i Vašingtona dolazi tri nedelje posle hapšenja američkog novinara u Rusiji Evana Gerškoviča, osumnjičenog za špijunažu, što on i SAD kategorički odbijaju.

Poslednja poseta Lavrova UN-u u Njujorku bila je prošlog septembra tokom Generalne skupštine.

Lavrov će se 24. aprila sastati sa šefom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom pre nego što sutradan bude predsedavao debatom o Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG