Dostupni linkovi

Blinken: Američki novinar neopravdano zadržan u Rusiji


Novinar Wall Street Journal Evan Gerškovič (Evan Gershkovich) koji je zatvoren u Rusiji.
Novinar Wall Street Journal Evan Gerškovič (Evan Gershkovich) koji je zatvoren u Rusiji.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u srijedu 5. aprila da nema sumnje da je Rusija neopravdano privela američkog izvještača Vol strit žurnala (Wall Street Journal), koji je uhapšen prošle nedjelje zbog optužbi za špijunažu, objavio je AP.

Blinken je rekao da formalna odluka Vlade da se radi o neopravdanom pritvoru Evana Gerškoviča (Evan Gershkovich) još nije donijeta, a da je ovaj slučaj uvršten kao prioritet.

Blinken je kazao da će pravna procedura uskoro biti završena.

Kada američka Vlada zvanično proglasi Amerikanca kao neopravdano pritvorenog, taj slučaj se prenosi na specijalizovani odsjek Stejt departmenta – Kancelariju specijalnog izaslanika predsednika za pitanja talaca – koji je fokusiran na pregovore za oslobađanje zarobljenika.

Ova odredba daje Vladi ovlašćenja da koristi različite alate, uključujući i diplomatiju, kako bi osigurala oslobađanje zarobljenog Amerikanca.

„U Evanovom slučaju, radimo na utvrđivanju nezakonitog pritvora i postoji procedura na kojoj radimo veoma ekspeditivno" rekao je Blinken.

„Po mom mišljenju, nema sumnje da ga je Rusija nezakonito pritvorila i upravo to sam rekao ministru spoljnih poslova (Sergeju) Lavrovu kada sam razgovarao s njim tokom vikenda i insistirao da Evan odmah bude pušten“, rekao je Blinken novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu.

Ovo je bio jedan od rijetkih razgovora sa Lavrovom otkako je Rusija napala Ukrajinu početkom prošle godine. Blinken je takođe pozvao Rusiju da odmah oslobodi i drugog zatvorenog Amerikanca, Pola Vilana, za koga je već utvrđeno da je neopravdano pritvoren.

Američki državni sekretar Antoni Blinken
Američki državni sekretar Antoni Blinken

„Iz moje perspektive, iz perspektive ministarstva ne postoji veći prioritet od bezbjednosti i bezbjednosti američkih građana širom sveta“, rekao je Blinken u sredu.

Advokati Gerškoviča, koji je ka sin imigranata iz Sovjetskog Saveza odrastao u Nju Džersiju, uložili su žalbu na njegovo hapšenje. Vol strit žurnal je odlučno negirao optužbe i tražio njegovo oslobađanje.

Američki zvaničnici su takođe pozvali Rusiju da ga oslobodi, a predsednik Džo Bajden je u petak rekao novinarima da je njegova poruka Rusiji bila: "Pustite ga".

FSB, najveća ruska bezbjednosna agencija i naslednik KGB-a objavio je, da je Gerškovič pokušavao navodno da dobije povjerljive informacije o ruskoj fabrici oružja. On je prvi američki dopisnik koji je uhapšen zbog optužbi za špijunažu od Hladnog rata.

U rezimeu telefonskog razgovora od nedelje, rusko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Lavrov „skrenuo Blinkenu pažnju na potrebu da se poštuju odluke ruskih vlasti“ o Gerškoviču, za koga Moskva tvrdi da je "uhvaćen na licu mjesta".

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov
Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov

Kremlj je objavio da je Lavrov takođe rekao Blinkenu da je neprihvatljivo da američki zvaničnici i zapadni mediji nastave da "podižu tenzije i politizuju" pritvor novinara.

"Njegovu dalju sudbinu će odrediti sud", rekao je Lavrov.

Glavna urednica Žurnala Ema Taker je ocijenila da je Blinkenov razgovor sa Lavrovom umirujući, te da to pokazuje da američka Vlada tretira slučaj na najvišem nivou.

Konzularni predstavnici SAD u Rusiji zatražili su posjetu Gerškoviću, ali nije saopšteno da će biti odobrena.

Advokati koji zastupaju Gerškoviča sastali su se s njim u utorak u moskovskom zatvoru prvi put od njegovog pritvora. Rekli su da je „njegovo zdravlje dobro“, navodi Žurnal.

Poslanik Majk Tarner, predsjednik Komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma, podsjetio je da je Vlada savetovala građane SAD da napuste Rusiju.

"Ovo nije neočekivano, jer se Rusija u ovom trenutku ne ponaša kao pravna država. Ne postoje zakoni, ili pravila, ili bilo kakve međunarodne norme kojih se Rusija pridržava", rekao je Tarner, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG