Dostupni linkovi

Moskva saopštila da sledeći korak u pregovorima zavisi od Ukrajine


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, arhivska fotografija
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, arhivska fotografija

Kremlj je 4. marta pozvao građane Rusije da se "okupe oko predsednika Vladimira Putina", i saopštio da će ono što će se dalje desiti u pregovorima oko Ukrajine zavisiti od reakcije Kijeva na ovonedeljne razgovore između dve strane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da sa Ukrajinom još nisu usaglašeni nikakvi dokumenti na pregovorima, ali da je Moskva "prenela ukrajinskoj strani kako vidi rešenje za rat".

"Razgovori koji su vođeni bili su dobra prilika da ukrajinskoj strani jasno prenesemo našu viziju rešavanja ovog problema. Dalje će sve zavisiti od reakcije ukrajinske strane", rekao je Peskov.

On je to rekao nakon druge runde razgovora održane u četvrtak, 3. marta, nakon čega su dve strane saopštile da su postigle razumevanje o potrebi formiranja humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

Ukrajinska vojna i civilna odbrana nastavile su devetog dana invazije borbe protiv ruskih trupa koje su napadale gradove širom zemlje.

Međunarodna pažnja bila je fokusirana na požar koji je posle granatiranja izbio u komplekstu nuklearne elektrane u Zaporožju na severoistoku Ukrajine. Požar je ugašen i izbegnuto je curenje radijacije, a kontrolu nad nuklearnom elektranom su preuzele ruske snage.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova država članica Alijanse u Briselu 4. marta, da "postoje dokazi da Rusija koristi kasetne bombe u svojoj invaziji".

Putin: Nemamo 'loše namere' prema susedima

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin održao je 4. marta govor u kojem je tvrdio da nema "loše namere" prema susedima.

"Takođe bih im savetovao da ne eskaliraju situaciju, da ne uvode nikakva ograničenja. Mi ispunjavamo sve svoje obaveze i nastavićemo da ih ispunjavamo", rekao je Putin.

On je pozvao druge zemlje koje su zbog napada na Ukrajinu uvele opšte sankcije Rusiji da "normalizuju odnose" sa Moskvom.

"Ako neke [zemlje] ne žele da sarađuju sa nama na međunarodnom planu, naneće štetu i sebi i nama, ali sve probleme ćemo rešiti sami", rekao je Putin.

Na hiljade ljudi je ubijeno, a više od milion Ukrajinaca pobeglo je iz zemlje otkako je Rusija počela napade 24. februara.

Ukrajinska komesarka za prava deteta Darja Herasimčuk rekla je 4. marta da je do sada u sukobima poginulo najmanje 28 dece, a 64 je povređeno.

XS
SM
MD
LG