Dostupni linkovi

Talibanski ministar unutrašnjih poslova pohvalio bombaše samoubice


Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova talibanske vlade Mula Khalifa Sirajuddin Haqqani sastao se sa članovima porodica napadača samoubica u hotelu Intercontinental u Kabulu, 19. oktobra 2021.
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova talibanske vlade Mula Khalifa Sirajuddin Haqqani sastao se sa članovima porodica napadača samoubica u hotelu Intercontinental u Kabulu, 19. oktobra 2021.

Vršilac dužnosti talibanskog ministra unutrašnjih poslova Sirajuddin Haqqani, međunarodni terorista za kojim je raspisana potjernica, pohvalio je napadače samoubice i obećao novac i zemlju rodbini.

Haqqani, vođa ozloglašene Haqqanijeve mreže i koga su Sjedinjene Države označile kao teroristu i za njim raspisale potjernicu u vrijednosti od 10 miliona dolara, sastao se 18. oktobra u luksuznom hotelu Intercontinental u Kabulu sa rodbinom nekoliko "mučenika", rekao je glasnogovornik ministarstva Saeed Khosty.

Profili Khostyja i protalibana na Twitteru objavili su fotografije na kojima se navodno vidi kako se Haqqani moli i grli muškarce na sastanku, iako je na slikama zamagljen ili je prikazan samo s leđa. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saopćenju navelo da je Haqqani pozdravio porodice bombaša samoubica i odao im počast kao "mučenicima" i "svetim ratnicima”.

"Haqqani je pohvalio džihad i žrtvu šehida i mudžahedina" nazivajući ih "herojima islama i zemlje", javila je afganistanska državna televizija RTA, dodajući da je obećao 125 dolara i zemljište za njihove porodice.

Mreža Haqqani, za koju se strahuje da je militantna grupa povezana s talibanima, odgovorna je za smrtonosne napade na snage predvođene SAD-om u Afganistanu i vladu koju je podržavao zapad.

Hiljade Afganistanaca ubijeno je u samoubilačkim napadima koje je mreža izvršila u posljednje dvije decenije. U januaru 2018, talibanski napadači upali su u Intercontinental hotel u kojem je Haqqani imao sastanak, prilikom čega su ubili 40 osoba, uključujući 14 stranaca, i uzeli desetine talaca.

XS
SM
MD
LG