Dostupni linkovi

Aerodrom u Moskvi na kratko zatvoren nakon napada dronovima


Oštećena zgrada u Moskvi, 30. jula 2023.
Oštećena zgrada u Moskvi, 30. jula 2023.

Tri bespilotne letjelice oborene su rano u nedjelju u ruskoj prijestolnici Moskvi, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS pozivajući se na lokalne vlasti i hitne službe.

"Ukrajinske bespilotne letjelice su izvršile napade", napisao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na Telegramu.

Fasade dviju poslovnih zgrada su lakše oštećene.

"Međutim, nije bilo smrtnih slučajeva niti ozlijeđenih", rekao je Sobjanin.

Moskovski aerodrom Vnukovo na jugozapadu ruske prijestolnice zatvoren je na kratko za odlazne i dolazne letove, javlja TASS. Letovi su se preusmjeravali. Međutim, letovi su nastavljeni u drugim zračnim lukama u regiji.

Moskva je već bila meta nekoliko napada bespilotnim letjelicama, koji su se dogodili dok Rusija nastavlja invaziju na susjednu Ukrajinu pokrenutu u februaru 2022.

Papa pozvao Rusiju da se vrati sporazumu o izvozu žitarica

Papa Franjo
Papa Franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je Rusiju da se vrati sporazumu o izvozu ukrajinskog žita, da bi se žitarice, usprkos ratu, mogle sigurno transportirati.

"Apeliram na svoju braću, zvaničnike Ruske Federacije, da se crnomorska inicijativa nastavi, kako bi se žito moglo sigurno prevoziti", rekao je papa Franjo tokom nedjeljne molitve.

Područje, nekoliko kilometara od Kremlja, poznato je po svojim modernim visokim tornjevima, a jedna od oštećenih zgrada bila je dom triju ruskih ministarstava, izvijestili su ruski mediji.

Oštećena zgrada u centru Moskve, 30. juli 2023.
Oštećena zgrada u centru Moskve, 30. juli 2023.

Činjenica da su dronovi posljednjih mjeseci počeli dosezati do srca ruske prijestolnice, čak i ako ne nanose ozbiljnu štetu, neugodna je za vlasti koje su javnosti rekle da Rusija "u potpunosti kontrolira" ono što nazivaju "posebnom vojnom operacijom" protiv Ukrajine.

Moskva također opetovano gađa Kijev dronovima, raketama i krstarećim projektilima, uzrokujući smrt i golemu štetu u glavnom gradu Ukrajine kao i u drugim gradovima, prenio je dpa.

XS
SM
MD
LG