Dostupni linkovi

Novaja gazeta Europa objavila da su desetine vojnika poginuli i ranjeni u potonuću 'Moskve'


Vodeći brod Crnomorske flote "Moskva" u Sevastopolju 2008. godine

Oko 40 mornara je poginulo, nekoliko se vodi kao nestalo, a mnogi su ranjeni u potonuću ratnog broda Moskva, piše nezavisni ruski list Novaja gazeta Evropa, citirajući majku mornara za kojeg se veruje da je bio na brodu.

Kako prenosi BBC, majka je navela da joj je sin u telefonskom pozivu rekao da je vodeći brod ruske Crnomorske flote pogođen sa tri projektila sa kopna, sa teritorije Ukrajine.

"Zvao me je i plakao zbog onoga što je video. Bilo je zastrašujuće", rekla je ona i dodala da se i sama plaši što će morati da čeka da on završi službu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rekao je da joj neće iznositi detalje onoga što je video jer je bilo strašno, dodajući da su mnogi ranjeni izgubili udove zbog eksplozija. Novine nisu imenovale mornara ili njegovu majku kako bi ih zaštitili.

Međutim, Novaja Gazeta je objavila da ima dokaz da je mornar služio na "Moskvi".

Ministarstvo odbrane Rusije do sada nije saopštilo da ima žrtava u potonuću, ali je Radio Liberty na ukrajinskom jeziku potvrdio smrt veziste Ivana Vahruševa.

U međuvremenu, rusko ministarstvo je u subotu objavilo snimak za koji kaže da su na njemu mornari sa broda sa komandantom ruske mornarice u Sevastopolju.

Moskva za potonuće krivi požar na brodu i olujno vreme. Ukrajina kaže da je pogodila Moskvu sa dve rakete, podseća BBC. Rusko Ministarstvo odbrane kasno 14. aprila je potvrdilo da je ruska raketna krstarica "Moskva" potonula u Crnom moru nakon što je oštećena tokom vojne operacije u Ukrajini.

Novaja gazeta Evropa osnovana je ranije u aprilu kako bi se zaobišao pritisak Rusije na nezavisne medije. Novaja gazeta je obustavila svoje operacije u martu nakon što je redakciji više puta prećeno zatvaranjem zbog izveštavanja o invaziji na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG