Dostupni linkovi

Morales uslovio poziv pristalicama na demobilizaciju


Pristalice Moralesa na protestu u La Pazu, ilustrativna fotografija
Pristalice Moralesa na protestu u La Pazu, ilustrativna fotografija

Svrgnuti predsjednik Bolivije Evo Morales, koji je u egzilu u Meksiku, rekao je da neće pozvati svoje pristalice u Boliviji da se demobilišu i time olakša održavanje izbora dok on i svi koji ga podržvaju ne dobiju bezbjednosne garancije, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Moralesove pristalice sukobile su se sa snagama bezbjednosti povodom, kako smatraju, državnog udara koji je doveo do njegove ostavke 10. novembra.

Prema podacima Međuameričke komisije za ljudska prava, poginule su 23 osobe, a više od 700 je povrijeđeno od početka nemira.

"Prvo, ova de fakto vlast treba da objavi garancije. Bivši ministri i poslanici izloženi su nepoštenom progonu i prijetnjama. Drugo, postoji potreba da nacionalna i međunarodna komisija identifikuju one koji su intelektualno i materijalno odgovorni za ovakav masakr", rekao je Morales agenciji DPA.

La Paz dan nakon ostavke Moralesa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Bivši predsjednik je dodao da treba raspisati nove izbore i da je spreman da se na njima ne kandiduje.

Morales je naglasio da je velika prepreka obnovi "demokratije" Žanin Anjez, poslanik koja se proglasila za privremenu predsjednicu Bolivije. Morales ju je pozvao da podnese ostavku.

On je rekao da novi izbori moraju biti rezultat procesa uz posredovanje sa svim sektorima društva i da se mora ići kroz nacionalnu skupštinu, u kojoj njegov Pokret za socijalizam ima dvotrećinsku većinu.

XS
SM
MD
LG