Dostupni linkovi

Beograd podržava srpske proteste


William Montgomery
William Montgomery

Bivši američki ambasador u Srbiji William Montgomery u intervjuu za RSE kaže da protesti kosovskih Srba iz okoline Gnjilana nisu spontani i da konce vuku neodgovorni srpski lideri sa severa Kosova koji imaju logističku podršku u Beogradu.

Montgomery: Neću da kažem da je Beograd unapred planirao i organizovao te proteste, ali nema nikakve sumnje u to da učesnici protesta uživaju pomoć i podršku nekih srpskih lidera na Kosovu i indirektnu podršku nekih ljudi u Beogradu.

RSE: Indikativno je da niko iz najviših ešelona vlasti u Beogradu nije poslao poruku Srbima koji protestuju da te proteste prekinu.

Čak i oni Srbi u Beogradu umerenije orijentacije ili oni koji u dubini duše veruju da je Kosovo tehnički izgubljeno ne smeju to javno da kažu
Montgomery: Naravno da niko nije poslao takvu poruku. Čak i oni Srbi u Beogradu umerenije orijentacije ili oni koji u dubini duše veruju da je Kosovo tehnički izgubljeno ne smeju to javno da kažu niti smeju javno da iskažu stanovište da prihvataju takav tok stvari.

RSE: Kako komentarišete činjenicu da ni predsednik Srbije Boris Tadić, koji je veoma čujan po svim političkim pitanjima ovde u Srbiji, nije poručio demonstrantima na Kosovu da obustave proteste i blokade?

Montgomery: Mislim da je realnost u Srbiji sada takva da svi srpski političari, sa izuzetkom Čedomira Jovanovića, operišu u skladu sa kalkulacijom da nije u njihovom interesu da na bilo koji način “pripuste” prihvatanje nezavisnosti Kosova ili autoriteta misije Evropske unije na Kosovu. Svi imaju takvu procenu i svi se u skladu sa njom ponašaju.

RSE: Koliko je ova situacija zapaljiva, može li izmaći kontroli?

Opasnost je u tome što će u jednom trenutku kosovski Albanci u pogledu rešavanja ovog problema prestati da se oslanjaju na međunarodnu zajednicu i početi da preduzimaju unilateralne akcije.
Montgomery: Mislim da opasnost koju većina previđa nije u tome da će Srbi na Kosovu nastaviti cikluse protesta, da će u njima biti i manjih incidenata sa elementima nasilja – to je prilično predvidivo. Opasnost je u tome što će u jednom trenutku kosovski Albanci u pogledu rešavanja ovog problema prestati da se oslanjaju na međunarodnu zajednicu i početi da preduzimaju unilateralne akcije. Njima će se pre svih okrenuti kosovski političari koji sada nisu u vladajućoj garnituri. Tu leži stvarni potencijal eskalacije ovoga što sada gledamo.

RSE: Vidite li neke znake da će stvari krenuti u tom pravcu?

Montgomery: Da, vidim. Kosovski političari koji nisu u vladi sve su glasniji u kritici vlade zbog nepreduzimanja bilo kakvih akcija, tako da je Priština pod sve jačim pritiskom takvih snaga opozicije. Zato ste videli akcije poput zabrana nekim srpskim zvaničnicima da uđu na Kosovo.
XS
SM
MD
LG