Dostupni linkovi

Montenegro erlajns leti u višemilionske gubitke


Zašto za štetu Montenegro Airlinesa niko nije odgovarao?
Zašto za štetu Montenegro Airlinesa niko nije odgovarao?

Iako je jedan od nacionalnih simbola Crne Gore, kompaniju Montenegro erlajns (MA), država želi da proda stranom investitoru zbog ogromnih dugova.

Kako je nacionalna aviokompanija, osnovana oktobra 1994. godine. gomilala dugove, ko će ih vraćati i zašto za tu štetu niko nikada nije odgovarao?

Prije 28 godina, u bezbjednosno i politički turbulentnom trenutku tadašnja crnogorska vlast odlučila je da osnuje aviokompaniju koja bi državu direktno povezala sa svijetom i u budućnosti dovodila hiljade turista u Crnu Goru.

Prvi avion "Foker" kupili su 1996. godine, a prvi put poletjeli 7. maja 1997.godine, na liniji od Podgorice do Barija.

Kompanija je vremenom uvećavala flotu, ali su rasli i gubici koji su zaključno sa 2017. godinom premašili 76 miliona eura.

Naime, prema podacima iz revizorskog izvještaja revizorske kuće MV Konsalt, gubitak MA za 2017. dostigao je 76.497.309 eura.

Dok je u žiži interesovanja crnogorske javnosti davanje pod koncesiju aerodroma koji posluju pozitivno, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković obznanio je kako je jedna velika aviokompanija zainteresovana za kupovinu Montenegro erlajnsa, kao i da u Vladi sada očekuju njihovo pismo o namjerama.

No, budući investitor ko god da to bude, prema riječima ministra Nurkovića, neće preuzeti nagomilane dugove crnogorske nacionalne aviokompanije:

"Postoji jako interesovanje te kompanije. Naravno, ta kompanija ukoliko odluči da kupi Montenegro erlajns, neće ga kupiti sa dubiozama."

A ko će onda preuzeti te "dubioze", odnosno višemilionske dugove nacionalne aviokompanije?

Građani će plaćati dugove: Ines Mrdović
Građani će plaćati dugove: Ines Mrdović

Na to pitanje za Radija Slobodna Evropa odgovara Ines Mrdović iz nevladine organizacije MANS, koja godinama prati poslovanje crnogorske nacionalne aviokompanije:

"Vraćaće ih naravno građani Crne Gore, odnosno poreski obveznici. Građani su uostalom ti koji godinama plaćaju dugove i gubitke nacionalne aviokompanije. Podatak sa kraja prošle godine da je gubitak MA nestvarnih 76 miliona eura je porazan i frapantan", kaže Mrdović.

Da će milione eura dugova MA otplaćivati crnogorski građani, siguran je i funkcioner opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević:

"Investitor, bilo koji da je u pitanju, sigurno neće preuzeti njegove dugove nego će, pretpostavljavam, Vladi ponuditi dogovor koji bi značio da je on zainteresovan za biznis, a ne za kompaniju. Sada je pitanje samo koliki će to dug da bude. Moje su procjene da će dug Montenegro erlajnsa samo prema državnim kompanijama ili državnom budžetu biti preko 30 miliona eura", kaže Konjević za Radio Slobodna Evropa.

Koliko je situacija u nacionalnom avioprevozniku alarmantna možda najbolje ilustruje izvještaj iste revizorske kuće MV Konsalt d.o.o, iz 2014. godine u kojem se navodi da su dugovi zapravo veći od vrijednosti same kompanije.

Od osnivanja do danas Montenegro erlajns je redovno dotiran od Vlade Crne Gore, što ulaganjima što oprostom dugova prema državi.

Ranija analiza Istraživačkog centra MANS-a pokazala je da je Vlada od osnivanja MA do kraja 2014. godine, u to preduzeće po osnovu dokapitalizacija i davanja subvencija, uložila dodatnih 58,5 miliona eura, ali je istovremeno zbog smanjenja akcijskog kapitala kompanije, izgubila najmanje 14 miliona.

Nacionalnom avioprevozniku je i u aprilu ove godine iz državnog budžeta isplaćena pomoć u iznosu dva miliona eura.

U upravljačke strukture kompanije godinama su imenovani kadrovi iz redova vladajuće partije i njenih koalicionih partnera. Međutim, politička postavljenja nijesu dovela do ekonomskog oporavka kompanije.

Naprotiv, dugovi su konstantno rasli za šta niko do danas nije snosio odgovornost iako je bilo par istraga protiv rukovodilaca Montenegro erlajnza:

"To je nešto što je zaista nestvarno. Ali pošto živimo u Crnoj Gori onda mnogo toga što je nestvarno zapravo prelazi u zonu stvarnog. Kada je Montenegro erlajnz u pitanju, crnogorska Vlada se godinama ponaša po onoj narodnoj- niko nije luk ni jeo, niti luk mirisao. Tom kompanijom godinama upravljaju političari, a ne struka i upravo je Montenegro erlajnz​ godinama služio da se u izbornim ciklusima zapošljavaju ljudi isključivo po partijskoj pripadnosti. Zato mi danas i imamo tu situaciju da je Montenegro erlajns kamen o vratu javnim finansijama ove zemlje", zaključuje Ines Mrdović iz NVO MANS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG