Dostupni linkovi

Ministar trgovine Srbije demantuje da je zaustavljena izgradnja pruge do Budimpešte


Tomislav Momirović
Tomislav Momirović

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović demantovao je 4. oktobra da je obustavljena izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Momirović je rekao da izgradnja pruge između glavnog grada Srbije i Mađarske ide svojim tokom, te da nisu tačni medijski napisi o tome da je ona zaustavljena zato što Kinezi, navodno, ne mogu da ispune evropske standarde.

"Pa naravno da se u Evropskoj uniji (EU) ne gleda blagonaklono na kineske investicije, jer neke kompanije iz EU žele da realizuju te projekte, isto kao što i kineske žele da ih realizuju", rekao je on.

Mađarski portal Telex objavio je 22. septembra da je izgradnja pruge zaustavljena pošto kineski izvođači ne mogu da naprave sistem osiguranja i kontrole vozova po evropskim standardima.

Kako navodi ovaj medij, taj segment je ključan za realizaciju ove investicije.

Pruga je projektovana tako da putnički vozovi mogu da saobraćaju brzinom od 160 kilometara na sat, za šta je potreban Evropski sistem upravljanja vozovima (ETCS) po standardima Evropske unije i bezbednosna oprema sertifikovana u skladu sa zahtevima EU.

Reč je o sistemima koji prate i obezbeđuju železnički saobraćaj signalizacijom datim vozovima u pokretu. Njihov cilj je da se izbegnu železničke nesreće, gaženja pešaka i iskakanja iz šina.

Telex navodi i da su Kinezi obustavili radove i prestali da finansiraju projekat.

Trasa pruge, koja je planirana da vodi od Beograda do Budimpešte, deo je kineskog strateškog projekta "Pojas i put".

Projekat izgradnje brze pruge, procenjen na dve milijarde dolara, započet je 2014. u Beogradu, na samitu šesnaest država centralne i istočne Evrope i Kine, a ugovor o modernizaciji prve deonice potpisan je 2017. u Pekingu.

Za sada je u Srbiji izgrađena deonica od Beograda do Novog Sada, a u toku su radovi od Novog Sada do graničnog prelaza Kelebija sa Mađarskom, u dužini od 108,2 kilometara.

Sredstva za izgradnju te deonice su obezbeđena iz kineskog kredita, a trebalo bi da budu završeni do 2025. godine. Izgradnja će koštati 1,2 milijarde dolara.

Na ceremoniji svečanog otvaranja deonice od Beograda do Novog Sada u martu 2022. godine, mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da će Srbija i Mađarska zbog nestabilnosti u svetu morati da revidiraju svoje planove.

XS
SM
MD
LG