Dostupni linkovi

Moldavija: Referendum propao zbog slabog odziva


Prebrojavanje glasačkih listića u Čišinau, 5.rujna 2010.
Prebrojavanje glasačkih listića u Čišinau, 5.rujna 2010.

Na potpuno iznenađenje vlasti u Moldaviji referendum, o tome treba li predsjednika države birati na neposrednim izborima ili ne, propao je zbog niske
izlaznosti ispod 30 posto.

Iako su sve ankete uoči izbora ukazivale da će referendum uspjeti, niska izlalaznost najvjerovatnije je uzrokovana pozivom komunista na bojkot referenduma.

Sekretar Centralne izborne komisije Moldavije, Jurije Čokan, saopštio je sinoć za valadajuću zapadno-liberalnu koaliciju neočekivan ishod izlaznosti na
referendumu:

¨Prema podacima sa kojima sada raspolažemo, mogu reći da je izlazanost na referendumu bila 29,67 posto. To znači da je 789.407 birača izašlo na glasanje¨, istakao je Čokan.

Iako ovo nijesu konačni rezultati, bili su dovoljno uvjerljivi premjeru Moldavije, Vladu Filatu, da zaključi da je za validnost od jedne trećine biračkog tijela preostalo veoma malo šanse i da referendum nije uspio.

¨Niskoj izlaznosti uzrok je nekoliko faktora. Jedan od njih je nodostatak jedinstvene poruke od svih koji su učestvovali u u organizaciji referenduma s jedne strane, te agresivna kampanja od strane Komunističke partije za bojkot referenduma na drugoj strani¨, rekao je premijer Filat.

Prošlo je gotovo godinu dana od kada je komunistički predsjednik Moldavije Vladimir Voronin okončao drugi predsjednički mandat.

Vladimir Voronin

Zemljom od tada rukovodi vršilac dužnosti, jer vladajuća proevropska koalicija nije ni u više pokušaja osigurala 61 poslanički glas potreban za izbor šefa države u parlamentu.

Referendum je trebalo da omogući neposredan izbor šefa države, što se očekivalo da će proći, mada prema procjenama analitičara, ni to ne bi u potpunosti omogućilo razrješenje duboke političke krize u zemlji.

Voronin se danas zahvalio biračima koji nijesu izašli na glasanje u nedjelju:

„Ja sam veoma zadovoljan sa visokim nivoom odgovornosti koji su za državu juče pokazali naši građani.Taj nivo je mnogo veći od takozvanih lidera naše zemlje, kako oni vole sebe da zovu“.

Moldavija nema predsjednika od kada je Filatova prozapadna liberalna koalicija pobijedila na opštim izborima s veoma malom prednošću u julu 2009.

Formirana je vladajuća koalicija, Savez za evropske integracije, koja je pokušala za predsjednika izabrati lidera Demokratske stranke Mariana Lupua, više puta bezuspješno, jer nijesu uspjeli obezbijediti 61 poslanički glas.

Ako se referendum poništi, parlament će biti raspušten i Moldavija, će se suočiti sa još jednim parlamentarnim izborima, najverovatnije u novembru. Prema zakonu, biće nemoguće da se održi još jedan referendum o pitanju neposrednog izbora predsednika države za najmanje dvije godine.

XS
SM
MD
LG