Dostupni linkovi

Moldavija zatvara vazdušni prostori i uvodi vanredno stanje zbog izbeglica iz Ukrajine


Predsednica Moldavije Maja Sandu pozvala je sve Moldavce koji se nalaze u Ukrajini da se odmah vrate kući

Moldavija je objavila da zatvara svoj vazdušni prostor zbog rata u susednoj Ukrajini, ubrzo nakon što je predsednica Maja Sandu rekla da će Kišinjev uvesti vanredno stanje i da je spremna da prihvati desetine hiljada ljudi koji beže iz Ukrajine nakon ruskog napada.

"Pomoći ćemo ljudima kojima je potrebna naša pomoć i podrška“, rekla je Sandu 24. februara.

Ona je sazvala sastanak Komiteta za vanredne situacije kako bi se odlučilo o nizu mera za upravljanje humanitarnim aspektom krize.

Ministarka unutrašnjih poslova Moldavije Ana Revenko rekla je da je do sada 1.900 ukrajinskih državljana prešlo u Moldaviju.

Desetine vozila stajalo je u redu na granici između Ukrajine i Moldavije, prenose sajtovi moldavskih medija.

Sandu je pozvala sve Moldavce koji se nalaze u Ukrajini da se odmah vrate.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak (24. februar) vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posledica koje nikada ranije u istoriji niste videli".

Rekao je da je napad bio potreban da bi se zaštitili civili u istočnoj Ukrajini - tvrdnja za koju SAD ocjenjuje da ruski predsjednik lažno iznosi kako bi opravdao invaziju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio je u četvrtak ratno stanje u celoj zemlji.

"Rusija je izvršila napade na našu vojnu infrastrukturu i na naše graničnu stražu i granične odrede", rekao je Zelenski u obraćanju. "Uvodimo ratno stanje u celoj našoj zemlji."

Pozvao je građane da "ostanu kod kuće" usred vojnih akcija i da život nastave "bez panike".

XS
SM
MD
LG