Dostupni linkovi

Rusija negira da koristi energiju kao političko oružje dok cijene rastu


Cijevi Sjevernog toga 2, 2020.
Cijevi Sjevernog toga 2, 2020.

Rusija je negirala da koristi energiju kao političko oružje u jeku skakanja cijena gasa u mnogim domaćinstvima u Evropi.

Rusija je jedan od najvećih evropskih dobavljača prirodnog gasa i često je optužuju za namjerno uskraćivanje zaliha.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da su takve tvrdnje "potpuna glupost ... i politički motivisana glasina".

Evropska komisija je počela kreirati mjere koje države članice mogu poduzeti u borbi protiv rasta cijena.

Veleprodajna cijena plina porasla je za 250% od januara, izazivajući snažan skok troškova za potrošače i preduzeća.

Cijene energije dosegle su rekordne vrijednosti iz različitih razloga, uključujući veliku potražnju za prirodnim plinom dok se ekonomije oporavljaju od pandemije COVID-19.

Govoreći na energetskom forumu u srijedu u Moskvi, Putin je za trenutnu krizu okrivio Evropu, rekavši da nakon hladne zime Evropljani nisu upumpali dovoljne količine plina u skladišta.

Rekao je da je "vrlo važno" "predložiti dugoročni mehanizam za stabilizaciju tržišta energije".

Putin je naglasio da Gazprom, ruski gasni gigant, isporučuje gas u Evropu na maksimalnim nivoima prema postojećim ugovorima i da je spreman da osigura više ako to bude zatraženo.

"Povećat ćemo onoliko koliko naši partneri traže od nas. Uopšte to ne odbijamo", rekao je.

Ranije u srijedu, šefica za energetiku Evropske komisije Kadri Simson rekla je da je izvršno tijelo EU reagovalo na pozive na hitnu akciju otkrivanjem "kutije alata za cijene energije".

U alatima su navedeni koraci koje države članice mogu poduzeti kako bi smanjile račune za energiju u svojim zemljama bez kršenja zakona EU. Uglavnom potvrđuje mjere koje nacionalne vlade već mogu koristiti, ali razmatra se šta Komisija još može učiniti.

Simson je pozvala države članice da razmotre hitnu podršku za ugrožena domaćinstva, državnu pomoć kompanijama i ciljano smanjenje poreza.

Također je savjetovala države članice da privremeno pauziraju plaćanje računa gdje je to potrebno i da uvedu mjere zaštite kako bi se izbjeglo isključenje iz mreže.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG