Dostupni linkovi

Predsjednica Moldavije sazvala sjednicu Vijeća sigurnosti nakon eksplozija


Ruski vojnik prolazi pored štaba Operativne grupe ruskih snaga u Tiraspolju u kojem Rusija ima oko 1.400 vojnika.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu sazvala je Vrhovno vijeće sigurnosti te zemlje nakon što su vlasti u separatističkom Pridnjestrovlju (Transdnjestar) navele da su dvije radijske antene oštećena u eksplozijama 26. aprila.

Riječ je o drugom takvom incidentu u dva dana na teritoriji koju podržava Moskva usred rastućih tenzija u regionu koji graniči sa Ukrajinom.

Samoproglašeno Ministarstvo unutrašnjih poslova regiona je ranije saopštilo da su dvije radijske antene oštećene u eksplozijama.

"U rano jutro 26. aprila, u selu Maiak, okrug Grigoriopolj, dogodile su se dvije eksplozije: prva u 6.40 i druga u 7.05 sati", saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je reklo da su dvije radijske antene pokvarene nakon eksplozija.

Povrijeđenih nije bilo, navodi se.

Informacija se može nezavisno provjeriti.

Ovo je drugi navodni incident nakon što je Ministarstvo državne sigurnosti Pridnjestrovlja saopštilo da je njegova zgrada u Tiraspolju, najvećem gradu u regionu, navodno pogođena u eksplozijama koje su oštetile gornje spratove zgrade.

Moldavska vlada izvijestila je da vjeruje da je incident 25. aprila "povezan sa stvaranjem izgovora za napetost u sigurnosnoj situaciji u regionu Pridnjestra, koji nije pod kontrolom ustavnih vlasti".

Ministarstvo odbrane Ukrajine je u međuvremenu saopštilo da je navodni napad provokacija koju je organizovala ruska Federalna služba sigurnosti (FSB).

U saopštenju obavještajne uprave Ministarstva navodi se da je incident "jedna od brojnih provokativnih mjera koje je organizovao FSB da unese paniku i antiukrajinsko raspoloženje".

Pridnjestrovlje, dio zemlje između uže Moldavije i Ukrajine, proglasilo je nezavisnost 1990. godine.

Moldavija i Pridnjestrovlje su 1992. godine vodili kratak rat koji su ugušile ruske snage koje su intervenisale na strani separatista. U tom sukobu je ubijeno oko 1.000 ljudi.

Rusija drži oko 1.400 vojnika u Pridnjestrovlju i ima kontrolu nad ogromnim skladištima oružja iz sovjetske ere koja se nalaze u regionu.

Izvor: Moldavski servis Radija Slobodna Evropa i Reuters
XS
SM
MD
LG