Dostupni linkovi

Moldavija ‘krhka ali stabilna’, navodi ministar inostranih poslova


Nicu Popescu, ministar inostranih poslova Moldavije

Ministar inostranih poslova Moldavije kaže da "unutrašnje snage" u zemlji traže način da "destabilizuju regiju" u sjenci ruskog rata u Ukrajini, ali da Čisinau radi kako bi osigurao da takve aktovnosti ne prerastu u konflikt.

Ministar inostranih poslova, Nicu Popescu prihvata da je situacija Moldaviji "krhka, ali da je bez obzira mirno". Takođe je rekao da je mjesto njegove zemlje u Evropskoj uniji (EU). Dodao je da će se ubrzati prijava za članstvo Moldavije u EU, "u nekoliko narednih sedmica ili mjeseci".

"Danas se ne suočavamo sa akutnom vojnom krizom", Popescu je rekao novinarima na marginama sastanka G7 u Njemačkoj. Sastanak ministara inostranih poslova G7 uveliko se fokusira na rat u Ukrajini i njegove posljedice na zalihe hrane i energenata.

Moldavija i njena separatistička regija Pridnjestrovlje dijele 1.200 kilometara granice sa Ukrajinom i strahuje se od mogućeg prelivanja sukoba od kada je Rusija pokrenula invaziju njihovog susjeda krajem februara.

Evropska unija je 4. maja potvrdila da će pojačati vojnu pomoć Moldaviji, siromačnoj bivšoj sovjetskoj republici gdje se nalazi 1.500 ruskih trupa.

Prorusko vođstvo u Pridnjestrovlju optuživalo je Ukrajinu za niz eksplozija duž granice i manjih incidenata posljednjih mjeseci.

Popescu je napravio vezu sa incidentima u Pridnjestrovlju sa ratom u Ukrajini. Rekao je da manjina pokušava "potpiri destabilizaciju" putem "igara koje stvaraju tenzije i provokacijama, tako čineći stanovništvo u Pridnjestrovlju nervoznim".

Moldavija je primila gotovo pola miliona izbjeglica iz Ukrajine i potrebna joj je financijska pomoć da "primi sve" koji dolaze i nosi se da velikim prilivom ljudi koji bježe od rata.

XS
SM
MD
LG