Dostupni linkovi

Hoće li opozicija izvući pouku?


General - voting, vote, voter, elections, ballot, polling place, undated
Nova apsolutna pobjeda koalicije DPS-a i SDP-a na izborima u Mojkovcu otvara pitanje da li opozicija iz ovog poraza može da izvuče zajedničku pouku o daljem djelovanju ili da se pomiri sa činjenicom da će nakon svakih izbora vladajuća koalicija biti sve jača.

Još jedna ubjedljiva pobjeda koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije na lokalnim izborima u Mojkovcu rezultat su djelimičnog bojkota tih izbora od strane opozicije.

Na izborima je učestvovala najjača opoziciona stranka, Socijalistička narodna partija, dok su se za bojkot odlučile Nova srpska demokratija i Pokret za promjene.

Upravo je, prema riječima potpredsjednika Nove srpske demokratije Novice Stanića, bojkot bio besmislen ako u njemu nijesu učestvovale sve partije. Stanić vjeruje da će u narednom periodu opozicija morati da promijeni određene stavove:

"Ovi izbori i bojkot su pokazali, doduše, ja sam to mislio i prije njih, da bojkot izbora, ako nije uključena čitava opozicija, nema smisla, pogotovo ako učestvuje na izborima najjača opoziciona stranka i mislim da bi opozicija konačno morala da se uozbilji. Ili idemo svi u bojkot ili idemo ovako kako smo išli do sada, pa neka DPS vlada još dvadeset godina. Mislim da će morati da dođe do mijenjanja stavova. Ako SNP ostane na stanovištu da treba izlaziti na izbore i Nova srpska demokratija će biti primorana da promijeni svoj stav, jer ovako ne ide," kaže Stanić.

NEJEDINSTVO I SVAĐA

Odgovarajući na pitanje kakav zaključak ili pouku opozicija može izvući nakon ubjedljive pobjede vladajuće koalicije u Mojkovcu, portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović kaže da rezultat tih izbora pokazuje da je bojkot bio opravdan:
Koča Pavlović: Valjda nikoga više u Crnoj Gori nije potrebno uvjeravati da vladajuća koalicija iz izbornog procesa u izborni proces dobija ostvaruje pobjede na isti način, na način što zloupotrebljava državne fondove, ima značajnu podršku bezbjedonosnih struktura, državnih medija, a u zadnje vrijeme ima značajnu finansijsku i logističku potporu organizovanih kriminalnih struktura.

"Valjda nikoga više u Crnoj Gori nije potrebno uvjeravati da vladajuća koalicija iz izbornog procesa u izborni proces dobija ostvaruje pobjede na isti način, na način što zloupotrebljava državne fondove, ima značajnu podršku bezbjedonosnih struktura, državnih medija, a u zadnje vrijeme ima značajnu finansijsku i logističku potporu organizovanih kriminalnih struktura. Radi se o tome što mi smatramo da opozicija u ovome trenutku kao svoj zadatak mora da postavi to da se izbori da konačno dobije jedne poštene izbore, a ne da učestvuje na izborima koji su namješteni i čiji je rezultat unaprijed poznat," rekao je Pavlović.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević tvrdi da bi učešćem ostalih opozicionih stranaka lokalna vlast u Mojkovcu bila u rukama opozicije. Lalošević poručuje kolegama iz opozicije da moraju imati drugačiji odnos prema kolegama i dojučerašnjim saradnicima:

"Mora se biti principijelan, mora se biti sarađivati na takozvanim programskim.zadacima, ali se ne smiju ocrniti oni sa kojima smo do juče bili zajedno, kao što takođe nijesam ni za vrijeđanje bilo kog političkog protivnika. Argumentacija na sto i da se narodu pokaže da mi imamo alternativu. Sa ispraznim političkim floskulama i eventualnim antikampanjama koje su se u Mojkovcu radile ne može se uraditi ništa. Alternativa i ponuda ovom narodu je da možemo biti zaista oni ljudi koji će ovaj narod učiniti i njihov život dostojan i boljitak za sve građane Crne Gore," kaže Lalošević.

Politički analitičar Dragan Rosandić kaže da izbori u Mojkovcu pokazuju da opozicija nije poboljšala ni strategiju ni taktiku političke borbe i da je djelimični bojkot pokazao da je broj izgubljenih glasova jednak snazi partija koje su bojkotovale izbore u tom gradu.

Rosandić procjenjuje da će sva opozicija uzeti učešće na svim lokalnim izborima koji će biti održani naredne godine, zaključno sa Podgoricom:

"To govori o nejedinstvu u opoziciji i međusobnoj svađi koja je konstantno prisutna i borbi za preraspodelu opozicionog biračkog tijela. Faktički se i ne razmišlja da se ozbiljno napadne režim. Očigledno je da treba tražiti novu taktiku i strategiju. Ona je jasna svima. Ili svi u bojkot ili svi na izbore sa jednom potpunom mobilizacijom svih opozicionih i ostalih interesnih grupa i zdravih snaga i po meni to je jedni način koji je dobro poznat i opozicionim liderima. Ali što oni neće da uđu u tu priču to je već pitanje za njih," rekao je Rosandić.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG